Rabu, 16 Ogos 2017

Kunci Kejayaan Dengan Simpanan Emas

Kunci kejayaan dalam simpanan emas bukan semata-mata terletak pada keuntungan kenaikan harga emas saja. Mungkin, itu salah satu faktor, tetapi harga emas ada turun naiknya, dan tidak sentiasa naik sepanjang masa. 

Apa yang saya lihat, ada penyimpan emas, tatkala harga emas naik dia senyum, harga emas turun dia murung. Jika dia mempunyai ilmu yang betul tentang emas. Harga emas naik dia senyum, harga emas turun pun dia senyum. Jadi bagaimana nak sentiasa senyum. 

#1 Ilmu Tentang Emas

Untuk berjaya dalam simpanan emas. Kunci yang paling penting adalah ilmu. Tanpa ilmu seolah-olah kita berada di dunia yang gelap. Kita tak tahu apa kita buat. Dalam konteks simpanan emas pula kita hanya mengharapkan nasib untuk untung dengan emas. Pesanan penting daripada Robert T. Kiyosaki penulis Rich Dad Proo Dad menyatakan “Bukan emas yang membuatkan kita kaya, tetapi yang membuatkan kita kaya ialah ilmu kita tentang emas itu sendiri.

Sahabat-sahabat boleh baca buku atau ikut blog guru-guru emas di Malaysia. Antara buku yang baik untuk dibaca ialah ‘Wang Emas Bertahan Ketika Gawat’ oleh guru emas saya Mohd Zulkifli Shafie dan ‘Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas’, Syukor Hashim, ‘Masa Untuk Emas’, Azizi Ali. Selain itu, ikut juga blog mereka www.zulkifli.com dan www.jutawanemas.com   

Kedua-dua buah buku ini boleh dibeli di PG Mall

#2 Mulakan Belian Pertama

Apa yang saya lihat, masih ramai belum buat beli pertama. Walaupun harga emas ketika itu diparas yang rendah. Saya tanya. Mengapa tak beli emas lagi. Walaupun harga sekarang sangat rendah. Ramai yang jawab nak tunggu harga turun lagi.

Bagi saya, selagi kita tak buat belian pertama. Kita tak akan faham turun naik harga emas. Yang mana harga dianggap tinggi, mana pula harga dianggap rendah. Tunggu harga turun sebelum buat belian pertama bukan cara terbaik.

Cara terbaik ialah beli dahulu baru pantau harga. Ini juga yang selalu ditekan oleh guru emas saya En Mohd Zulkifli Shafie. Belian pertama penting sebagai bencemark harga kita. Anggaplah belian pertama sebagai pengalaman dan motivasi untuk belian seterusnya.

Apabila dah buat belian pertama, kita dapat aura pegang emas sendiri. Belian pertama ini, boleh dimulakan dengan syiling dinar atau gold bar serendah 1 gram.

Mulakan belian pertama untuk dapatkan aura emas

#3 Hadir Seminar Tentang Emas

Apabila kita membaca buku, sering ada salah faham dan kurang jelas apa yang disampaikan oleh penulis dalam buku mereka. Saya juga mengalami perkara yang sama. Untuk mendapat penjelasan yang teperinci dan jelas. Saya sarankan sahabat-sahabat hadir mana-mana seminar emas yang diadakan. Di sinilah medan kita untuk mendapatkan ilmu emas yang lebih jelas daripada pakar. Malah, kita juga boleh bertanyakan soalan-soalan yang masih bermain dalam fikiran.

Syarikat paling aktif mengadakan seminar emas secara percuma ialah Public Gold Marketing. Kepada sahabat-sahabat yang mahukan ilmu emas secara percuma saya amat galakan sahabat-sahabat hadir mana-mana seminar emas di anjurakan oleh Public Gold. Boleh semak jadual seminar di sini. Jadual Seminar.

Seminar emas yang disampaikan oleh guru emas saya Encik Mohd Zulkifli Shafie

#4 Rujukan Tambahan

Baca sebuah dua buku sebenarnya tidak cukup kerana setiap penulis mempunyai pengalaman tersendiri. Malah, mereka bercerita berdasarkan pengalaman masing-masing. Untuk mendapatkan pandangan yang lebih luas daripada perspektif yang berbeza. Saya cadangkan agar sahabat-sahabat dapatkan buku-buku lain yang dapat membantu meluaskan lagi pengetahuan kita tentang emas.

Jika sahabat-sahabat berminat mendapatkan infomasi perkembangan emas semasa. Boleh lawat  laman web www.kitco.com atau Word Gold Council www.gold.org

Mohamad Shafiq Rohaizad
12 Ogos 2017

Kuching

Rabu, 9 Ogos 2017

Kumpul Emas Melalui Bisnes PG Mall

Untuk makluman sahabat-sahabat sekalian. Selain menjalankan jual beli emas dan perak. Public Gold juga turut mempunyai platform beli-belah tersendiri yang di kenali sebagai PG Mall.

PG Mall mula dilancarkan dalam tahun ini sebagai laman web beli-belah yang menyediakan pelbagai produk yang merangkumi 9 kategori:

#1           Produk ibu dan anak
#2           Barangan sukan              
#3           Pakaian
#4           Barangan elektronik
#5           Produk kesihatan dan kecantikan
#6           Perkhidmatan dan seminar
#7           Pelancongan dan penginapan
#8           Peralatan rumah
#9           Barangan runcit

Berbisnes Di PG Mall

Selain membeli belah dalam PG Mall. PG Mall juga turut membuka peluang kepada usahawan-usahawan tempatan untuk meluaskan pasaran produk mereka melalui platform PG Mall. 

Tidak kira peniagaan kecil atau besar. PG Mall membuka ruang seluas-luasnya kepada usahawan-usahawan supaya menjadikan PG Mall salah satu medium utama dalam memasarkan produk masing-masing.

Pendaftaran sebagai usahawan PG Mall adalah percuma. Usahawan PG Mall boleh memasarkan produk mereka seberapa banyak mungkin tanpa had. 

Dalam bahasa mudahnya, jadikan PG Mall sebagai kedai online anda sendiri. Anda pemilik bisnes dan jadikan PG Mall sebagai platformnya.

Keistimewaan yang saya lihat dalam PG Mall ini daripada segi sistem pembayarannya yang unik merangkumi 2 cara transaksi pembayaran.

#1 Pembayaran melalui online banking. Kaedah biasa, iaitu transfer duit ke akaun penjual.
#2 Pembayaran melalui emas atau Gold Cash (GC). Pembayaran secara GC ini menggunakan akaun Gold Accmulation Program (GAP) sahabat-sahabat.

Kelebihan apabila memilih penerimaan bayaran melalui GC ialah anda dapat mengumpul gram emas melalui hasil jualan di PG Mall. 

Untuk makluman, pembayaran melalui GC akan dikreditkan dalam G-Wallet. Dari sini, penjual boleh transfer hasil jualan di PG Mall ke dalam bentuk gram emas; langsung ke akaun GAP anda atau tunai; langsung ke akaun bank anda.


Kumpul Emas Melalui Bisnes PG Mall

Jika kaedah biasa kita hanya beli 1 gram 1 bulan apabila dapat gaji bagi yang bekerja  atau biasiswa bagi pelajar. Kaedah lain yang boleh saya syorkan untuk tambah gram emas dalam akaun GAP ialah dengan menjadi peniaga di PG Mall.

Saya lihat, PG Mall satu-satunya platform yang menjadikan emas sebagai transaksi jual beli. Ini mengembalikan fungsi emas sebagai duit sebenar sebelum kewujudan duit fiat yang kita gunakan hari ini.

Mohamad Shafiq Rohaizad
10 Ogos 2017
Kuching

Jumaat, 4 Ogos 2017

Beli Emas Cara Paling Selesa

Public Gold amat mengambil berat keselesaan pelanggan semasa menjalankan urusan jual beli emas. 

Dari semasa ke semasa Public Gold cuba menaik taraf dan memperbaiki mutu perkhidmatan demi keselesaan pelanggan PG.
  
Dari pelbagai segi, termasuklah kaedah pembelian emas. Saya perhatikan, Public Gold satu-satunya syarikat jual beli emas paling mudah nak beli emas. Bak kata guru emas saya En Mohd Zulkifli Shafie, mudah beli, mudah jual, untung maksimum.

Sebelum saya mengenali Public Gold, saya bermula dengan dinar Kelantan. Disebabkan syarikat yang menjual dinar Kelantan agak terhad dan tak banyak di lain-lain negeri selain di Kelantan. Saya pula bekerja di Sarawak. Memang sulit bagi saya untuk menjalankan urusan jual beli.

Blog guru sayalah yang banyak memperkenalkan kepada saya tentang emas  terutama kebaikan emas Public Gold. Bermula dari situ saya belajar dan terus belajar mengenali emas sehingga sekarang.

Sepanjang saya berurusan jual beli emas dengan Public Gold. Saya lihat Public Gold telah memperkenalkan beberapa kaedah pembelian. Pilih saja cara pembelian yang paling selesa dan mudah bagi sahabat-sahabat sekalian.

#1 Cash & Carry
Datang mana-mana cawanganPublic Gold seluruh negara. Pilih item emas yang masih ada di dalam stok cawangan. Buat bayaran dan bawa balik emas. Kaedah ini sama seperti kedai emas.

#2 Tempah Secara Online
Tempah online dalam laman web Public Gold. Untuk makluman sahabat-sahabat sekalian tempahan secara online dibuka 24 jam 7 hari seminggu. Ini memberi keselesaan kepada pembeli nak buat tempahan. Harga emas Public Gold dikemas kini setiap 20 minit mengikut pergerakan harga emas dunia.

Pilih item emas yang kita suka. Lock harga. Buat bayaran. Kaedah online banking paling baik. E-melkan slip bayaran. Apabila dah dapat pengesahan bayaran. Boleh ambil emas di cawangan Public Gold.

Lebih baik telefon cawangan Public Gold untuk memastikan stok anda dah sedia untuk diambil. Kalau tidak, buat penat je datang, tapi stok belum sedia lagi.

#3 Easy Payment Purchase (EPP) Patuh Syariah
Beli item emas secara ansuran patuh syariah 4 kali atau 10 kali bayaran. Contohnya, beli gold bar 20 gram atau dinar. 

10 kali bayaran untuk gold bar 250 gram ke atas. Habiskan bayaran ansuran dulu baru emas diserahkan. Selagi ansuran tak habis bayar, emas tidak akan diserahkan kepada anda.

Pembelian golg bar 250 gram ke atas boleh dilakukan 10 kali bayaran melalui EPP
#4 Beli dan Simpan Secara Percuma (GAP)
Beli dan simpan secara percuma emas serendah 1 gram melalui akaun Gold Accmulation Program (GAP). Kumpul emas sebanyak anda mahu. Emas dalam akaun GAP boleh dikeluarkan bila-bila masa di mana-mana cawangan Public Gold. 

Telefon dahulu cawangan yang hendak kita berurusan. Katakan kepada staf PG kita mahu keluarkan emas dari akaun GAP. Maklumkan item kita mahu, gold bar atau dinar, supaya staf dapat sediakan stok untuk kita.

Inilah 4 langkah mudah yang disediakan oleh Public Gold untuk memudahkan dan memberi keselesaan kepada kita selaku pembeli dan pelanggan Public Gold. Public Gold sedaya upaya menyediakan perkhidmatan terbaik untuk pelanggan setianya.

Mohamad Shafiq Rohaizad Buyong
3 Ogos 2017
Kuching

kredit gambar: http://sahabatpegadaian.com

Khamis, 3 Ogos 2017

GAP Mereka Yang Jauh Dari Cawangan Public Gold

Saya mula menyimpan emas dalam akaun GAP sejak akhir tahun 2015. Sebelum itu, saya beli emas secara belian terus. Tempah online, bayar, dan ambil emas di cawangan Public Gold.

Kalau nak beli emas tu. Saya kumpul duit dulu. Kadang-kadang saya sorokan duit tu dalam kotak kasut. Saya jenis pantang nampak duit kertas, mesti nak korek, nak belanja. Jalan selamat, saya sorok siap-siap dalam kotak kasut. Tak nampak depan mata.

Sebelum saya buka akaun GAP, saya memang tak tahu Public Gold ada akaun GAP, beli secara terus kalau dah cukup duit. Mujur staf Public Gold pelawa saya buka akaun GAP. Mungkin dia lihat saya setiap bulan beli emas secara terus. Dia ceritakan kebaikan simpan emas dalam akaun GAP, masa tu saya belum lagi jadi dealer Public Gold.

Apa yang saya rasakan. Apabila buka akaun GAP ni. Kita sungguh-sungguh nak kumpul emas. Contohnya, saya target nak pegang 10 gram emas. Saya tekad kumpul dalam akaun GAP sehingga 11 gram. Keluarkan gold bar 10 gram. 

Sebenarnya kita banyak pilihan nak keluarkan item apa dalam akaun GAP. Contohnya jika ada dalam akaun GAP 11 gram. Kita boleh pilih nak keluarkan gold bar 1 gram 10 keping, 5 gram 2 keping, 10 gram sekeping atau dinar.

Syarat akaun GAP mesti tinggalkan 1 gram dalam akaun untuk kekal aktif. Untuk makluman sahabat-sahabat sekalian, saya sering diberitahu oleh guru emas saya Encik Mohd Zulkifli Shafie. 

GAP, kita beli gram emas, bukan item emas. Masa beli kita tu, kita tak fikir lagi nak keluarkan item apa. Item emas sama, cuma cara beli saja berbeza.  Seperti mana saya bagi tahu tadi. Beli 10 gram emas melalui GAP, kita banyak pilihan nak keluarkan item apa yang kita suka.

Kepuasan kumpul emas dalam GAP ni, apabila kita keluarkan emas fizikal. Setelah berbulan-bulan kita kumpul, beli sikit-sikit. Tiba masa untuk kita keluarkan emas fizikal, amat puas rasanya. Letih mengumpul setiap bulan terlerai apabila emas dalam telapak tangan. 

kepuasan menyimpan sikit-sikit apabila melihat hasilnya

Harga 1 Gram Retail Mahal

Saya banyak ditanya oleh kawan-kawan saya. Kepada 1 gram harga retail (RM250) lebih mahal daripada harga emas 1 gram GAP? Jawapannya, seperti yang saya bagi tahu tadi. 1 gram GAP, kita beli gram emas dan bukan item emas. Manakala, harga 1 gram retail lebih mahal berbanding GAP disebabkan kos pembuatan 1 gram yang mahal berbanding kos pembuatan item-item emas yang lebih besar seperti 10g, 20g, hingga 250g.
Perbezaan Harga 1 Gram GAP dan Bukan GAP
GAP Mereka Yang Jauh Dari Cawangan

Jika lihat daripada geografi negeri Sarawak ni.  Memang tak dinafikan, cawangan Public Gold di Sarawak hanya ada di Kuching saja. Memang jauh kalau sahabat-sahabat dari Bintulu, Sibu, Miri, Mukah nak beli emas Public Gold.

Public Gold memang tak akan pos emas yang dibeli atas faktor keselamatan, melainkan pembeli tu minta tolong dealer untuk ambilkan dan pos emas yang ditempah. 

Sebagai dealer, dah memang satu tuntutan untuk bantu memudahkan kerja pembeli. Walaupun kadangkala insentif yang diterima  taklah besar mana. 

Untuk makluman sahabat-sahabat sekalian, cawangan Public Gold terbaru akan dibuka Miri tidak lama lagi. Jadi di Sarawak nanti, ada 2 buah cawangan, di Kuching dan di Miri. Doa-doakan pembukaan cawangan Public Gold di Miri berjalan lancar. Walaupun cawangan Public Gold jauh dari tempat anda. Tak bermakna anda tak boleh simpan emas.

Public Gold mempunyai 18 buah cawangan seluruh negara. Kepada sahabat-sahabat yang bekerja di Sarawak atau pedalaman Sarawak misalnya, hatta di luar negara sekalipun. Saya syorkan sahabat-sahabat beli dan kumpul emas serendah 1 gram melalui akaun GAP. 

Apabila keluar bandar sekali sekala atau balik kampung bercuti. Ambil kesempatan untuk keluarkan emas yang disimpan dalam akaun GAP dengan item yang kita suka. Jika tak mahu keluarkan. Tak jadi masalah, sebabnya Public Gold tak akan kenakan sebarang caj untuk simpan emas dalam akaun GAP. Simpan emas dalam GAP percuma dan selamat. Public Gold tolong simpan untuk kita semua.

Jadi dah tak ada masalah nak beli emas Public Gold. Walaupun jauh dari cawangan. Sebarang persoalan dan pertanyaan boleh hubung saya 013 3235478. Dapatkan e-book percuma tentang akaun GAP untuk lebih faham.

Mohamad Shafiq Rohaizad Buyong
3 Ogos 2017
Kuching

kredit gambar: http://publicgoldmalaysia.com
/harishalim.files.wordpress.com

Ahad, 30 Julai 2017

Nilai Tersembunyi Dalam 1 Gram

Gold bar 1 gram YDP Agong edisi Pos Ar Rahnu baru saja dijual di semua cawangan Pos Ar Rahnu seluruh Malaysia. Memandangkan Sarawak belum ada Pos Ar Rahnu, saya terpaksa buat pesanan dari semenanjung.

Sekeping 1 gram YDP Agong berharga RM250 - RM280. Bagi saya, inilah gold bar paling murah dalam pasaran. Gold bar 1 gram edisi terhad YDP Agong hanya terhad 30 ribu keping saja. Jadi sapa cepat dia dapat.

Dengar berita jualan pusingan pertama dah habis dijual. Kepada mereka yang masih belum beli gold bar 1 gram edisi YDP Agong, pergi cepat-cepat buat tempahan di Pos Ar Rahnu berhampiran.
Buat bayaran, jika dah ada stok, wakil Pos Ar Rahnu akan hubungi kita.

Selain Pos Ar Rahnu, Public Gold juga ada pelbagai koleksi 1 gram. Boleh rujuk dalam website Public Gold di sini. www.publicgold.com.my

Apa yang saya perhatikan dalam kalangan pembeli emas ini. Ada 4 golongan pembeli:

#1 Suka beli dinar saja.
#2 Suka beli gold bar saja.
#3 Suka beli 1 gram koleksi saja.
#4 Ada yang tak kisah. Mana-mana pun boleh

Bagi saya, ini normal. Setiap orang ada minat masing-masing. Sejujurnya saya lebih minat beli dinar berbanding gold bar. Ada orang tanya saya. mana lebih untung, beli dinar atau gold bar? Bagi saya dua-dua sama saja. Yang berbeza hanya daripada segi bentuk dan berat. Dari sudut susut nilai, gold bar dan dinar sama.

Keistimewaan 1 Gram

Saya perhatikan, nilai 1 gram bukan terletak pada emas semata-mata, tetapi ada nilai lain yang hanya pembeli 1 gram saja yang tahu.

#1 Nilai Semasa
Nilai semasa ialah nilai emas 1 gram buat masa ini. Nilai ini umumnya orang dan maklum. Misalnya nilai emas 1 gram sekarang di Public Gold ialah RM 250 sekeping. Di tempat lain, mungkin RM 280 ke atas. Begitulah seterusnya.

#2 Nilai Sejarah
Nilai sejarah ialah nilai yang terletak pada sesuatu peristiwa. Contohnya bersempena pertabalan YDP Agong. Public Gold mengeluarkan emas 1 gram edisi terhad bersempena peristiwa tersebut.
1 gram gold bar yang dijual bukan saja terletak pada emas itu, tetapi pada nilai sejarahnya. Tak hairanlah, jika ada yang jual sehingga RM 300 sekeping. Ada pula yang sanggup membeli, kerana nilai sejarahnya.

#3 Nilai Pengumpul
Nilai pengumpul ialah nilai yang terletak pada pengumpul 
emas tersebut. Nilai pengumpul biasanya dilihat pada reka 
bentuk, nombor siri, dan sejauh mana  keistimewaan emas
edisi terhad tersebut.

Pembeli 1 gram bukan setakat melihat nilai semasa pada emas. Tapi nilai lain yang hanya dalam kalangan pengumpul emas saja yang tahu. Semakin cantik reka bentuk, nombor siri, semakin mahal harganya. Lebih-lebih lagi apabila 1 gram itu sudah masuk kategori yang tak dijual lagi. Apabila penjualnya dihentikan, pengumpul 1 gram sanggup membelinya walaupun harga yang mahal. 

Mungkin ramai juga pembeli emas tak tahu atau tak sedar, mengapa Public Gold mengeluarkan 1 gram koleksi. Kadang-kadang saya pun terlepas pandang fenomena ni.
Salah satu sebabnya ialah untuk menampung kehendak pembeli emas golongan ketiga yang suka kumpul 1 gram ni. Selain membantu lebih ramai masyarakat Malaysia memulakan simpanan emas serendah 1 gram

Beli Dengan Akaun GAP

Cara paling mudah, paling murah membeli emas 1 gram ialah dengan melalui akaun GAP Kaedah ini lebih murah berbanding membeli secara retail (harga runcit). Sahabat-sahabat boleh kumpul emas dalam akaun GAP secara percuma. Rasa nak pegang emas sendiri. Boleh keluarkan emas tersebut di mana-mana cawangan Public Gold.

Nak keluarkan 1 gram koleksi pun boleh, tetapi bergantung pada stok di cawangan. Saya syorkan sahabat-sahabat telefon dahulu mana-mana cawangan Public Gold dan tanyakan stok. Kalau ada stok, minta mereka simpan siap-siap untuk kita. Takut ada orang lain ambil gold bar yang kita suka. Sahabat-sahabat boleh rujuk artikel dan e-book saya untuk tahu lebih lanjut berkenaan akaun GAP.

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching
29 Julai 2017

Luaskan Pasaran Di PG Mall

Selain menawarkan transaksi jual beli emas dan perak, Public Gold juga turut mempunyai sebuah laman web beli-belah yang dikenali sebagai PG Mall www.pgmall.my PG Mall dibangunkan oleh Public Gold bertujuan untuk menggalakkan orang ramai membeli belah dalam talian. Di samping mengetengahkan produk-produk tempatan di peringkat antarabangsa.

Keistimewaan PG Mall ialah pelanggan boleh membeli belah secara bebas 24 jam 7 hari seminggu, dengan pilihan bayaran menggunakan gram emas (melalui akaun GAP) atau tunai (bayaran secara online banking)

Produk Yang Ada Dalam PG Mall:

#1 Produk Ibu dan Anak
#2 Barangan Sukan
#3 Pakaian
#4 Barangan Elektronik
#5 Barangan Kesihatan dan Kecantikan
#6 Perkhidmatan dan Seminar
#7 Pelancoan dan Penginapan
#8 Peralatan Rumah
#9 Barangan Runcit

Buka Kedai Online Di PG Mall

PG Mall bukan sekadar laman web beli-belah. Apa yang saya perhatiankan, PG Mall turut membuka peluang kepada usahawan-usahawan tempatan terutama anak muda untuk memasarkan produk mereka di PG Mall.
Tak banyak laman web seperti PG Mall yang membuka peluang seperti ini. Bagi saya, ini peluang keemasan yang perlu direbut oleh peniaga-peniaga online.
Jika selama ini kita hanya bergantung pada pasaran di facebook, instagram. Apa kata, saya pelawa tuan-tuan dan cik puan sekalian memasarkan produk tuan-tuan dan cik puan di PG Mall.

Kelebihan Menjadi Peniaga PG Mall

#1 Sistem IT PG Mall Yang Mesra Pengguna
Sistem IT PG Mall mesra peniaga dan pembeli. Sistem IT yang PG Mall sediakan mudah dikendalikan. Nak urus pesanan pun mudah.

#2 Pengiklanan Percuma
Setiap minggu PG Mall akan memilih 5 hingga 8 produk baru atau yang sedia ada dalam PG Mall untuk diiklankan di bahagian utama laman web. Di sini kita sebagai peniaga dah jimat untuk buat pengiklanan. Sebabnya, PG Mall akan buat semuanya untuk kita.

#3 Pengurangan yuran transaksi 1-3% untuk peniaga  PG Mall.
Apabila peniaga  PG Mall sendiri  membeli belah dalam website PG Mall. Mereka mendapat pengurangan yuran transaksi 1-3%, berbanding pelanggan biasa 5%. 

#4 Promosi Mingguan
PG Mall akan melakukan promosi mingguan di laman web PG Mall bagi menggalakkan lebih ramai pembeli membeli di PG Mall.

#5 Jaminan Pembayaran
PG Mall jamin pembayaran kepada peniaga apabila ada transaksi jual beli. Peniaga boleh pilih pembayaran dalam bentuk gram emas (au 999) atau tunai (RM).

Pembayaran akan dilakukan selepas hari ahad setiap minggu. Ini bermakna, hasil jualan akan dikumpulkan dari hari isnin - ahad.

Minggu seterusnya pembayaran akan dikreditkan dalam akaun peniaga. 3 hari bekerja untuk pemegang akaun Maybank dan 4 hari bekerja untuk pemegang lain-lain akaun.
Bagi saya, PG Mall sudah sediakan platform yang cukup baik untuk memasarkan produk kita. Jadi saya sarankan rebut peluang ini. Luaskan lagi, jaringan pemasaran produk anda melalui PG Mall.

Daftar sebagai peniaga PG Mall klik sini: Daftar

Mohamad Shafiq Rohaizad Buyong
Kuching
30 Julai 2017


kredit gambar:http://4.bp.blogspot.co

Isnin, 17 Julai 2017

Public Gold Terima Sijil Patuh Syariah Fasa 1

16 Disember 2016 Public Gold telah selamat menerima sijil patuh syariah fasa pertama daripada Amanie Advisor Sdn. Bhd.(Amanie Advisor) untuk urusan jual beli emas yang melibatkan:

    #1 Belian Biasa (Bayar Terus),
   #2 Belian Biasa Dengan Bayaran Ansuran secara EPP  (Easy Payment Purchase) dan
    #3 Jual Balik Emas.

Sidang media pengumuman penerimaan sijil patuh syariah ini telah di adakan pada 8 Februari 2017 di ibu pejabat Public Gold Bayan Lepas, Pulau Pinang. Dalam sidang media ini turut hadir Pengerusi Eksekutif Kumpulan Amanie Advisor, Datuk Dr. Mohd. Daud Bakar.

Untuk fasa seterusnya akan melibatkan Gold Accmulation Program (GAP), platform membeli belah menggunakan emas yang dinamakan “PG Mall”, dan sistem pembayaran menggunakan emas yang dinamakan “Gold Payment System (GPS)”.

Proses pengesahan syariah ini bukanlah proses yang bersifat sehala, ia proses yang berpanjangan dan melibatkan proses audit secara berkala. 



Latar Belakang Amanie Advisor Sdn. Bhd

Untuk makluman, Amanie Advisors Sdn. Bhd. merupakan  sebuah konsultan syariah yang berperanan penting dalam menyediakan standard syariah emas bagi World Gold Council (WGC) dan AAOIFI. Dato’ Dr. Mohd Daud Bakar  juga  merupakan Pengerusi Syariah Advisory Council (SAC) untuk BankNegara Malaysia (BNM).

Perjalanan Public Gold  Mendapat Sijil Patuh Syariah

4 Februari 2016 : Amanie Advisors telah berkunjung ke pejabat Public Gold di Bayan Lepas Pulau Pinang.

Ogos 2017: Amanie Advisors telah dilantik oleh Public Gold Marketing untuk menilai 3 produk Public Gold untuk tujuan pengesahan pematuhan Syariah. (1) Belian Biasa (Bayar Terus), Belian Biasa Bayaran Secara Ansuran (EPP), dan Jual Balik Emas.

16 Disember 2016:  Pihak Amanie setelah membuat beberapa pemerhatian dan penambahbaikan, dan telah mengeluarkan pengesahan kepatuhan Syariah kepada 3 produk ini.

8 Februari 2017: Sidang media tentang pengesahan kepatuhan Syariah ini telah dibuat di pejabat Public Gold di Bayan Lepas Pulau Pinang.

Penjelasan Patuh Syariah Oleh Ustaz Khairul Anuar Basri

Bagi memahami bagaimana proses jual beli Public Gold dari perspektif syariah, sahabat-sahabat boleh membaca penjelasan yang dibuat oleh pakar muamalat Islam, iaitu Ustaz Khairul Anuar Basri;
“Public Gold telah menerima pengesahan patuh Syariah dari Penasihat Syariah yang dilantik iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd. bagi 3 produk iaitu :

1.         Belian biasa dengan bayaran penuh (Outright Purchase).
2.         Belian biasa dengan bayaran berperingkat (Easy Payment Purchase EPP).
3.         Jualan balik (Buy Back).

Suka untuk saya menulis sesuatu berkaitan 3 produk di atas khususnya untuk warga Public Gold (kakitangan, dealer dan pelanggan) dan juga masyarakat Malaysia secara amnya agar semua orang boleh memahami pengesahan Syariah ini dan bercakap dalam bahasa yang sama.

Semua orang sedia maklum bahawa antara syarat asas bagi urusan jual beli emas ialah emas dan bayaran mesti bertukar secara LANI (spot) ketika MAJLIS AKAD. Sebarang penangguhan salah satu daripadanya akan mencetus isu riba (tidak patuh Syariah).

Tidak sukar sebenarnya untuk mengesan sesuatu urus niaga jual beli emas itu ada mengandungi unsur penangguhan atau tidak. Tetapi isu yang lebih penting sebenarnya ialah; bila dan di mana sebenarnya berlakunya akad jual beli emas supaya dapat dipastikan sebarang bentuk penangguhan itu tidak berlaku.

Untuk menjawab persoalan ini, kita memerlukan situasi yang khusus seperti 3 produk di atas kerana sesuatu hukum hakam agama itu bergantung kepada situasi dan kes tertentu serta sudut pandang bagaimana kita melihat sesuatu urus niaga itu dijalankan.

BELIAN BIASA DENGAN BAYARAN PENUH

Proses utama dalam produk ini ialah :

1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu.

2. Pembayaran : Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urus niaga tersebut.

3. Pengambilan emas : Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.

BELIAN BIASA DENGAN BAYARAN SECARA BERPERINGKAT (EPP)

Proses utama dalam produk ini ialah :

1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu.

2. Pembayaran secara berperingkat : Ketika ini juga akad belum berlaku dan emas kekal menjadi milik Public Gold. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urus niaga tersebut.

3. Pengambilan emas : Emas hanya boleh diambil apabila selesai semua proses pembayaran. Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran berperingkat (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.

JUALAN BALIK (BUY BACK)

Proses utama dalam produk ini ialah:

1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk menjual emas tertentu pada harga tertentu.

2. Penyerahan emas : Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah penyerahan deposit keselamatan (security deposit) dalam bentuk emas sebagai menandakan komitmen penjual terhadap urus niaga tersebut.

3. Pembayaran melalui pindahan wang ke akaun : Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Bayaran akan bertukar dengan emas (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.”

Semoga catatan Ustaz Khairul Anuar ini akan memahamkan kita semua tentang urusniaga jual beli emas di Public Gold, dan berurusniaga dengan penuh yakin, insyaAllah.
Komitmen Public Gold
Saya yakin dengan penerimaan sijil patuh syariah fasa pertama ini telah menghilangkan perasaan ragu-ragu dalam kalangan umat Islam berkenaan urusan jual beli emas yang dilakukan oleh Public Gold.

Selain itu, ia sebagai tanda komitmen Public Gold kepada pelanggan-pelanggannya terutama umat Islam dalam menyediakan kaedah terbaik dalam perlaksanaan urusan jual beli emas berlandaskan syariah.  

Jadi, tiada ragu-ragu lagi bagi urusan jual beli emas di Public Gold.

Mohamad Shafiq Rohaizad
Bintulu

18 Julai 2017