Tuesday, 12 December 2017

6 Kata Kunci Istimewaan PG Mall

Saya akui kehidupan di bandar besar bukannya mudah. Masa saya jadi guru tuisyen di Subang Jaya dulu, saya keluar seawal 6 pagi dan balik sekitar  6 petang. Ketika tu saya guru tuisyen full time berbanding guru-guru lain yang hanya guru-guru part time. Jadi, kerja saya hampir sama dengan guru sekolah biasa. Senang cerita pada waktu tu, keluar gelap balik pun gelap.

Ketika tu, saya menumpang rumah abang di Saujana Puchong. Saya lihat rutin kakak ipar saya dengan abang saya  keluar gelap balik gelap. Itulah pusingan hidup mereka setiap hari. Mungkin sebab dah biasa, tak jadi masalah. Bagi saya, satu kejutan besar. Baru saya rasa bagaimananya susahnya nak cari duit. Saya berdoa hari-hari supaya dapat kerja yang ada masa dengan diri sendiri.

Tak Ada Masa Dengan Keluarga

Memang kalau suami isteri dah bekerja, masa dengan keluarga amat terhad. Anak-anak pun terpaksa berdikari sendiri. Apabila ibu ayah keluar gelap, balik pun gelap. Memang tak ada masa untuk anak-anak, tak masa untuk bersantai depan TV, tak masa nak buat apa kita suka. Saya pesan kat diri saya sendiri, duduk di bandar ini maha mencabar. Paling sedih, dapat gaji bayar hutang.

Saya yakin, ramai keluarga di Malaysia memang ada masalah yang sama, iaitu  tak sempat nak beli barang dapur. Sebabnya, ada kalanya hari minggu pun terpaksa turun kerja. Nak tak nak. Tu dah tanggungjawab kita. Sifir kerja makan gaji ni. Kita kerja duit masuk, kita tak kerja duit tak masuk.

Jalan terbaik beli secara online. Membeli secara online sekarang bukan jadi perkara baru. Di tempat saya kerja saya pun, setiap hari ada saja bungkusan posmen hantar. Kadang-kadang budak pejabat pun dah tak larat nak ambil di pejabat pos. Sebabnya terlalu banyak. Ini menandakan online shopping hari ini dah jadi trend orang kita. Orang suka membeli secara online berbanding nak pergi ke kedai. Sebabnya, jimat. 

Jimat masa,  jimat tenaga,  jimat duit,  jimat minyak kereta.

6 Keistimewaan PG Mall

#1 Barang Keperluan Harian

Bagi sahabat pembaca belum tahu, selain menjalankan jual beli emas dan perak. Public Gold juga mempunyai sebuah website online shopping iaitu PG Mall. Nama penuhnya Public Gold Mall. Saya lihat, PG Mall lain dari yang lain sebab kita boleh membeli apa saja barang keperluan harian seperti tepung, beras, susu baby, kicap, rempah-rempah, garam, gula dan bermacam-macam lagi.

Bagi saya, ini sangat menarik, kerana kita tak perlu lagi nak pergi ke pasar raya nak beli stok barang dapur. Yang sibuk bekerja, saya syorkan beli saja stok barang dapur di PG Mall. Kita tak perlu fikir bila nak pergi pasar rasa, bila nak beli stok barang yang dah habis, dengan duit minyaknya lagi, tol, caj parking, macam-macam lagi. Kita dah boleh  berjimat banyak di situ.



Antara barang keperluan yang dijual dalam PG Mall. 

#2 Diskaun

Zaman sekarang, saya pasti semua nak berjimat. Kalau dapat jimat RM 1-2 pun dah bersyukur. Dapat tambah duit sekolah anak-anak. PG Mall bantu  kita untuk berjimat sambil dapat barang yang berkualiti. PG Mall setiap hari mengadakan jualan HOT SALES. Jualan Hot Sales ini ada 2 sesi. Sesi pertama setiap hari bermula pukul 12 tengah hari, sesi kedua bermula pukul 9 Malam.

Di sini PG Mall akan menawarkan pelbagai barangan dengan potongan harga sehingga 80%. Bagi saya sangat berbaloi daripada kita keluar beli sendiri. Memang kita dapat berjimat banyak di situ. Duit yang lebih boleh kumpul untuk beli emas. Terbaik beli melalui akaun GAP.

Antara penjimatan yang PG Mall tawarkan selain Hot Sales ialah diskaun HOT STORE untuk barangan elektronik, diskaun 20% untuk pembeli baru, diskaun RM 10 untuk pembeli baru yang membeli produk Nestle dan Free penghantaran jika membeli produk Nestle RM 50 ke atas.

#3 Jana Pendapatan Sampingan

Bagi saya, PG Mall bukan sekadar menawarkan platform bershopping. PG Mall juga membuka peluang untuk kita jana pendapatan sampingan. Saya katakan PG Mall satu-satunya online shopping 2 in 1. Kita jadi pembeli dalam pada yang sama kita boleh jadi peniaga. PG Mall buka peluang ini kepada semua rakyat Malaysia untuk menjual apa saja produk kecuali emas, perak, barang beralkohol, dan barang yang tak halal. Pendaftaran percuma. Berniaga sambil membeli.

#4 Jaminan Keselamatan

Saya selalu dengar, membaca dalam facebook. Pelanggan dah buat bayaran tapi barang tak sampai kepada pembeli. Kes penjual tak poskan barang yang dah di oder. Walaupun secara jujurnya saya belum mengalaminya lagi. Tapi kita perlu belajar daripada masalah orang lain. Di PG Mall, Insyallah sahabat-sahabat tak perlu risau, kerana PG Mall melaksanakan KONSEP BARANG SAMPAI, BARU PENJUAL DAPAT BAYARAN.

Maksudnya, pembeli akan membayar produk yang dioder kepada PG Mall dahulu. Selepas barang di oder sampai ke tangan pembeli, baru PG Mall menyerahkan bayaran daripada pembeli tadi kepada penjual. Selagi barang yang di oder tak sampai ke tangan pembeli, penjual tak akan mendapat bayaran daripada PG Mall. Dalam bahasa mudahnya, PG Mall menjadi orang tengah dalam urusan jual sahabat-sahabat dengan penjual di PG Mall.

#5 Dua Kaedah Pembayaran

PG Mall mempunyai 2 kaedah pembayaran. (1) Pembayaran menggunakan gram emas daripada akaun GAP. Pembayaran menggunakan gram emas ini dikenali sebagai GOLD CASH (GC). 1 gram bersamaan 100 GC. Sahabat-sahabat pembaca perlu transfer dulu beberapa gram yang dikehendaki dalam sistem G-Wallet. Daripada G-Wallet inilah pembayaran dalam ke PG Mall boleh dilakukan.
(2) Selain, menggunakan Gold Cash, kita boleh membuat bayaran secara TUNAI (RM) melalui online banking. Sama seperti membeli di tempat lain. Kaedahnya sama saja.  

6. Insentif

Jika sahabat-sahabat pembaca syorkan kawan-kawan untuk membeli di PG Mall.  Tanda terima kasih, PG Mall akan membayar insentif. Insentif ini akan dikreditkan dalam C-Wallet  akaun PG Mall sahabat-sahabat.

Insentif ini boleh digunakan bila-bila masa (dalam tempoh 2 tahun) untuk membeli dalam PG Mall. Semakin ramai yang membeli di PG Mall atas recommen sahabat-sahabat, semakin banyak insentif yang sahabat-sahabat terima. Insentif ini akan dikreditkan dalam C-Wallet setiap 25 hari bulan setiap bulan. Jika jadi delear emas, PG Mall juga boleh dijadikan bisnes kedua kita. 

Daftar Pembeli: PG Mall Shopper
Daftar Peniaga : PG Mall Merchant

Wallahualam ….

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching
12 November 2017

kredit gambar: my.theasianparent.com


Monday, 11 December 2017

1000 Langkah Bermula Dengan Langkah Pertama

Untuk berjaya dalam apa-apa juga bidang, yang paling penting ialah permulaan langkah pertama. Tanpa langkah pertama tiadalah kejayaan. 1000 langkah bermula dengan langkah pertama. Ramai nak bercita-cita untuk berjaya, tetapi impian itu hanya jadi angan-angan kalau tak dimulakan dengan langkah pertama. Mempunyai impian yang besar tetapi tiada tindakan, impian sekadar impian yang hanya berlegar dalam kepala saja.

Langkah Pertama dalam Pelaburan Emas

Dalam konteks pelaburan emas;

#1 Kita tak akan faham tinggi rendah harga emas selagi kita belum bermula. Hanya bila dah bermula baru kita faham tinggi rendah harga emas sebab kita dah ada benchmark (tanda aras) harga sendiri.

#2 Kita lambat faham tentang ilmu pelaburan emas itu sendiri selagi kita tak bermula. Mungkin ada guru emas atau dealer yang terangkan panjang lebar, tapi kita masih tak faham dan susah nak hadamkan selagi tak bermula.

#3 Selagi tak bermula, kita tak tahu prosedur jual beli emas. Apa yang di katakan harga beli, apa yang dikatakan harga jual. Apa yang dimaksudkan susut nilai harga dan macam-macam lagi.

Bermula Dulu Dengan Yang Kecil

Seperti pesan guru emas saya En Mohd Zulkifli Shafie, mula dulu dengan dapatkan ilmu asas tentang emas. Buat pembacaan di blog-blog atau facebook guru-guru emas. Boleh rujuk blog saya atau blog guru emas saya www.mohdzulkifli.com dan www.jutawanemas.com




Untuk paling mudah faham tentang ilmu pelaburan emas ini, sahabat-sahabat pembaca boleh beli buku Wang Emas Bertahan Ketika Gawat dan buku Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas. Buku wang emas boleh dibeli di MPH dan Popular. Jika tak jumpa boleh beli di PG Mall. Website shopping dalam rangkaian kumpulan Public Gold. Buku Menyingkap Pelaburan Emas pun ada di jual di PG Mall.

PG Mall online shopping di dalam rangkaian kumpulan Public Gold
Apabila dah ada ilmu asas tentang emas, mulakan dulu dengan beli 1 gram atau syiling dinar. Anggap belian pertama itu sebagai pengalaman pertama untuk belajar dan merasa. Bukan buat untung lagi.

Bila dah bermula, kita akan nampak jalan yang lebih luas di hadapan kita. Teruskan melangkah di samping teruskan belajar. Paling baik datang seminar-seminar percuma anjuran Public Gold atau kelas-kelas berkenaan ilmu pelaburan emas. Nak mudah datang jer seminar Public Gold. Seminar ini diadakan setiap bulan di semua branch Public Gold seluruh negara. Kadangkala Public Gold ada juga adakan seminar-seminar di tempat-tempat tertentu.

Seminar Emas Public Gold yang terdekat akan diadakan di Tower Regency Hotel & Apartments pada 16 Disember 2017. Seminar ini percuma, boleh datang bersama-sama rakan, ahli keluarga. PM/wasap saya jika mahu hadir atau CIk Su Wen 012-4398916 untuk pendaftaran. Jika hadir tulis nama saya MOHAMAD SHAFIQ ROHAIZAD PG00059788 sebagai introducer untuk mendapat bimbingan percuma daripada saya.

Waktu dah mula nampak jalan yang cerah tentang emas, terus melangkah dan fokus. Pada tahap ini kita perlu tetapkan matlamat kita untuk apa kita menyimpan emas. Adjust semula matlamat kita. Jika sebelum ini (belian pertama) kita beli sekadar nak mencuba atau dalam proses belajar selok-belok pelaburan emas. Waktu tu kita masih tak nampak lagi matlamat kita menyimpan emas.

Bila dah mula faham selok-belok pelaburan emas, pada tahap ni tetapkan hala tuju kita menyimpan emas serta tindakan yang perlu diambil. Kemudian kejar matlamat tersebut sehingga tercapai. Apa-apa pun jangan tunggu betul-betul pandai baru nak bermula. Proses ke arah menjadi pandai hanya bermula apabila bermulanya langkah pertama. Pesan guru saya, jangan sesekali tunggu “perfect time” sebab “perfect time” yang kita tunggu itu sebenarnya tak wujud.

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching

Kredit gambar: assets-a2.kompasiana.com

Friday, 8 December 2017

Kenapa Saya Simpan Emas

Setiap orang ada alasan sendiri kenapa simpan emas. Sama juga dengan saya. Saya mula mengenali emas sejak di bangku universiti lagi, tetapi yang membuka hati saya dengan emas ialah apabila saya hendak berkahwin. Saya nak beli dinar untuk dijadikan mas kahwin waktu itu. Dalam hati saya, saya nak buat kelainan sikit daripada orang lain. Tanpa berfikir panjang saya nekad buat belian pertama tak kira berapa harga pun ketika itu. Janji dapat emasnya.

Jujur saya katakan, itulah kali pertama saya membeli emas. Waktu itu umur saya baru 25 tahun. Saya memang tak tahu langsung fasal emas. Yang saya tahu hulur duit dengan dealer, kawan saya sendiri, saya dapat emas. Saya kata dengan diri saya sendiri. “Ini kali pertama dan kali terakhir aku beli emas” Dinar dan gold bar yang saya beli ketika itu jenama Kelantan Gold Tranding (KGT).

Walaupun asalnya saya membeli sebab nak berkahwin. Tapi niat itu mula berubah apabila saya mula pegang emas. Minat dengan emas mula timbul dalam diri saya. Kali pertama saya pegang gold bar dan dinar yang saya beli tu, tiba-tiba timbul satu perasaannya seronok yang susah saya nak jelaskan. Sahabat-sahabat nak rasa perasaan tu kena pegang emas dulu, baru sahabat-sahabat dapat rasa sebagaimana saya rasa.

Kerana minat mendalam dengan emas. Saya mencari sumber-sumber berkaitan dengan emas. Tak kira waktu tu, saya baca semua artikel tentang emas. Berkaitan dengan scam emas pun saya baca, sehinggalah saya bertemu dengan blog guru emas saya sekarang  www.mohadzulkifli.com dan www.jutawanemas.com. Saya banyak belajar tentang emas daripada 2 blog hebat ini.

Apabila saya mula faham tentang emas. ini 3 poin mengapa saya menyimpan emas.

#1 Elak Duit Bocor

Saya akui, saya memang kuat menyimpan, sampaikan sanggup belanja pun tak tentu sebab nak menyimpan punya pasal. Setiap bulan saya mampu menyimpan lebih dari seribu ringgit. Namun, apabila saya cek buku asb dengan Tabung Haji saya, saya tengok “aik mengapa simpanan aku tak banyak-banyak. Pada hal aku menyimpan kaw-kaw setiap bulan.” Saya periksa ke mana duit saya pergi. Akhir sekali baru saya tahu. Walaupun saya menyimpan kaw-kaw setiap bulan, tapi duit simpanan saya kaw-kaw juga keluar. 

Duit saya bocor tanpa saya sedari. Kata orang simpan sikit-sikit, lama-lama jadi sikit. Kalau saya pula, simpan banyak-banyak. Lama-lama tak jadi banyak. Antara sebab duit saya selalu bocor ialah saya terlalu baik hati bagi orang pinjam duit, sehingga duit-duit yang beri pinjam tak dipulangkan sebagaimana janji sebelum ini.

Ini antara kesilapan besar saya tentang kewangan. Saya bukan jenis boros, tetapi saya jenis terlalu baik hati sehingga saya tak sedar, duit saya bocor kerana beri orang pinjam duit. Hakikat meminjam amat mudah tapi amat susah nak bayar balik. Jadi jangan bagi pinjam. Meminjam boleh merosakkan hubungan antara kawan, adik-beradik, saudara mara. Bukan kita kedekut, tapi kita sayang hubungan baik tu. Bagi saya,  lebih baik saya tak bagi pinjam daripada saya bermusuh di kemudian hari disebabkan duit. Kalau nak bagi sekalipun, niatkan hanya sedekah. Itu lebih baik. Kita pun tak buang masa nak fikir duit kita yang dah bagi tu.

Saya mula sedar tabiat menyimpan itu baik, tapi apabila tak kena caranya, menyimpan berapa banyak sekalipun kalau kita tak pandai mempertahankan simpanan tu sama juga kita macam orang tak menyimpan. Kita simpan setiap bulan tak jadi banyak juga kalau asyik bagi orang pinjam duit. Apabila saya mula sedar kesilapan saya. Saya belajar menyimpan emas. Walaupun pengetahuan saya tentang emas pada permulaannya amat cetek, saya beli, simpan teruskan belajar melalui seminar-seminar percuma Public Gold, baca buku, dan baca blog guru saya. Boleh dikatakan hari-hari saya buka dan baca artikel-artikel yang pernah guru saya tulis. Saya juga tertunggu-tunggu posting terbaru daripada beliau.

Saya asing duit siap-siap, beli 1 gram, 0.5 gram. Dapat saja duit dari mana-mana sumber terutama duit gaji, saya tukar jadi emas. Apabila orang nak pinjam duit, saya kata duit dah habis beli emas.

Akhirnya tanpa sedar, apabila saya tengok balik emas-emas saya, saya kira ikut harga semasa, boleh tahan jugalah jumlah simpanan saya. Bermula 1 gram tak mustahil kita mampu mengumpul gram-gram seterusnya.

#2 Nilai Jangka Panjang Terjamin


Dilaporkan oleh Ahmad dalam Musnadnya, daripada ‘Urwah yang bermaksud:

“(Pada suatu hari) Rasulullah s.a.w menemui sekumpulan binatang ternakan yang hendak dijual. Lalu Rasulullah s.a.w memberi kepadaku satu dinar dan berkata: “Wahai Urwah, pergi kepada lelaki tersebut dan belikan untukku seekor kambing.” Akupun pergi menemui lelaki tersebut dan melakukan tawar menawar sehingga aku dapat membeli dua ekor kambing dengan harga satu dinar.

Kemudian aku membawa kedua ekor kambing tersebut. Di perjalanan, seorang lelaki menemui aku dan ingin membeli salah seekor kambing daripadaku. Lalu aku menjualnya dengan harga satu dinar. Kemudian aku berjumpa Rasulullah s.a.w dengan membawa seekor kambing dan satu dinar lalu aku berkata: “Wahai Rasulullah, inilah dinar dan kambing milikmu.”

Rasulullah bertanya: Bagaimana kamu melakukannya? Aku pun menceritakan kepada Baginda apa yang telah aku lakukan lalu Baginda berkata: “Ya Allah, berkatilah perniagaannya.”

Apabila saya dah faham teori satu dinar mampu membeli ekor kambing seperti mana habis nabi dia atas. Saya dapati kuasa beli emas lebih bertahan daripada kuasa beli duit kertas. Sejak zaman nabi lagi sehingga sekarang satu dinar mampu membeli seekor kambing. Bermakna di sini, kuasa beli satu dinar tetap sama walaupun 1400 tahun dahulu. Walaupun harga satu dinar naik berkali-kali ganda, kuasanya belinya tetap sama, mampu membeli seekor kambing. 

Macam mana pun keadaan ekonomi sekarang, nilai emas tak akan jatuh kosong sebagaimana nilai duit kertas. Apabila saya lihat hakikat ini, menyimpan emas mempertahankan duit kita daripada penyusutan nilai dalam jangka masa panjang. Simpan emas tak jadi kita lebih kaya tapi tak jadi kita jatuh miskin.

#3 Emas Tak Ada Nombor

Salah satu lagi sebab mengapa saya menyimpan emas ialah, emas tak ada nombor sepertimana kita menyimpan dalam asb atau Tabung Haji. Simpan emas, saya tak tahu berapa duit yang saya ada, yang saya tahu berapa gram emas yang saya ada. Jika sebelum ini saya simpan duit dalam asb dan Tabung Haji, kalau up date buku, kita nampak jumlah duit tu. Automatik otak berfikir nak beli itu ini. Biasanya saya tak akan update buku asb atau tabung haji saya, hujung tahun baru saya up date. Saya tak nak tengok jumlah duit saya. Nanti automatik otak saya mula ligat nak beli macam-macam. Dengan simpan emas, saya boleh sorok berapa duit saya. Saya tak tahu berapa saya ada. Nak guna duit baru atau bayar zakat baru saya buat kira-kira.   

Itulah tiga sebab saya menyimpan emas. Pesan guru emas saya En Mohd Zulkifli Shafie. Emas bukanlah everthing tapi something yang perlu ada dalam portfolio kewangan kita. Emas ialah salah satu alat kewangan daripada beribu-ribu alat kewangan yang ada ketika ini. Kata pakar kewangan Azizi Ali simpan 10% sekurang-kurang kekayaan kita dalam bentuk emas sebagai insurans kekayaan.

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching 

kredit gambar: 
localtvwtvr.files.wordpress.com
MohdZulkifli.com

Wednesday, 6 December 2017

Akaun Emas Atau Emas Fizikal

Kalau ada orang tanya saya, mana lebih baik simpan emas fizikal atau buka akaun emas yang disediakan oleh bank-bank (Gold Investment Account) GIA. Saya lebih mengesyorkan agar membeli emas fizikal. Malah, Pakar-pakar tentang emas juga mengesyorkan agar kita membeli emas fizikal seperti jongkong emas atau syiling dinar. Prinsip yang selalu guru emas saya tekankan ialah beli emas mesti dapat emasnya.

Berbanding akaun emas (GIA). Kita hanya hulur duit kemudian kita dapat nombor dan kertas. Bagi saya, tiada bezanya kalau kita menyimpan dalam bank. Walaupun yang tercatat dalam buku akaun emas tu, gram yang kita beli, emasnya belum tentu kita boleh keluarkan, kerana tertakluk kepada beberapa syarat yang telah ditetap oleh bank terbabit.

Sebagai contoh, baru-baru ini saya dan isteri ada pergi karnival kewangan disini. Sambil berjalan tu ada seorang pekerja bank menyapa saya lalu promot kepada saya agar membuka akaun emas. Saya tanyakan beberapa soalan. Antaranya, kalau saya nak keluarkan emas fizikal berapa gram minimum yang boleh saya keluarkan. Katanya minimum 10gram baru boleh keluarkan emas fizikalnya. Dalam fikiran saya sangat tak berbaloi. Berapa lama nak tunggu kalau 10 gram baru dapat merasa pegang emasnya.

Antara faktor utama saya sarankan untuk beli emas fizikal. Kita dapat  banyak menfaat bukan sekadar beli harga rendah jual harga tinggi. Kuasa sebenar emas pada fizikalnya, bukan pada permainan nombornya. Kalau nak bermain dengan nombor, lebih baik simpan duit tu dalam ASB atau Tabung Haji. 

Kelebihan Emas Fizikal

#1 Modal Pusingan Bisnes

Emas boleh digunakan untuk mendapat modal pusingan bisnes. Bawa emas-emas tu ke pejabat ar rahnu. Kita boleh dapatkan pinjaman sehingga 70% daripada nilai semasa emas tersebut.

Bergantung terma dan syarat ar rahnu terbabit. Untuk mencagarkan emas bagi memdapatkan pinjaman daripada ar rahnu, kita tak perlukan slip gaji. Urusan mendapatkan pinjaman pun mudah. Dalam masa 15 minit kita dah dapat duitnya

Apabila selesai urus niaga, tebus semula emas itu cepat-cepat, kerana ar rahnu akan mengenakan caj upah simpan yang dikenakan setiap bulan. Kebaikan kita menggunakan ar rahnu ini, emas itu tetap milik kita. Inikan lebih baik daripada kita membuat pinjaman di bank atau dengan orang lain.  

#2 Ambil Untung Apabila Harga Emas Jatuh

Jika harga emas turun mendadak, kita boleh dapatkan pinjaman daripada ar rahnu. Daripada duit pinjaman ar rahnu tersebut. Kita beli emas. Apabila harga emas naik, kita jual emas tadi pada harga yang mahal. Kita dapat untung di situ. Duit keuntungan itu boleh digunakan sebahagian untuk tebus semula emas-emas kita yang ada di ar rahnu. Teknik ini dinamakan teknik manipulasi ar rahnu.

Tapi pesan guru emas saya. Teknik ini Untung Secupak, Rugi Segantang. Kalau harga emas naik kita untung secupak. Kalau harga emas tak naik-naik seperti yang diharapkan. Kita dah rugi segantang. Jadi jangan buat teknik ni secara semborono. Melainkan kita sudah membuat pengiraaan untung rugi, risiko secara mendalam.

#3 Boleh Di Jual Bila-Bila Masa

Kelebihan emas fizikal,  kita boleh jual emas tu pada bila-bila masa. Walaupun hari cuti, hujung minggu. Sebab emas tu dalam tangan kita. Masa juga sangat fleksibel. Berbanding akaun emas di bank-bank. Kita tertakluk pada waktu urus niaga bank tersebut. Kalau kita nak guna duit waktu-waktu kecemasan. Kita tak boleh on the spot. Kena tunggu hari bekerja dulu baru dapat jual. Kalau kita ada emas fizikal. Kita boleh jual on the spot bila-bila masa kalau nak guna duit.

Satu lagi, kalau kita ada emas fizikal, kita bebas nak jual di mana-mana tempat kita suka. Tak semestinya mesti jual pada pengeluar semula. Kalau akaun emas  tak ada kemudahan tu, mesti berurus niaga dengan Bank A, dengan Bank A sajalah. Tak boleh ditempat lain. Masa juga amat terhad. Hanya waktu bekerja saja boleh berurusan. Di luar waktu bekerja tak boleh.

#4 Duit Bertahan Lama

Secara jujurnya saya menyimpan emas kerana nak elak duit bocor. Ramai orang susah nak simpan duit kerana kita rasa nak belanja dan belanja. Simpan sikit lama-lama jadi sikit. Tak banyak-banyak. Duit dalam fikiran kita ada 2 benda jer (1) belanja (2) belayar hutang. Sebab itu, duit kita mudah bocor.

Oleh sebab simpan duit menyebabkan kita susah nak bina kekayaan. Perlu ubah cara simpan itu. Daripada simpan duit kepada simpan emas. Apa yang saya lihat mereka yang mula ubah cara menyimpan. Simpanan mereka semakin hari semakin bertambah dan susah nak bocor.

Perasaan manusia pada emas lain berbanding dengan duit kertas. Perasaan mendalam ini tak dapat kita rasai apabila kita menyimpan emas dalam akaun emas (GIA). Kita tak dapat pegang emasnya. Hanya sekadar dapat tengok nombor dalam buku simpanan GIA. Jadi semangat nak kumpul lagi tak beberapa kuat berbanding kalau kita ada emas fizikal.
Kalau ada masa lapang, kita boleh pegang-pegang emas tu, belek-belek. Secara tak langsung semangat nak kumpul emas timbul dengan sendirinya.

5# Selamat Daripada Dibekukan

Menurut pakar kewangan Michael Maloney, emas satu-satunya aset kewangaan yang tidak berada dalam sistem kewangan. Apabila kita menyimpan emas, hanya kita saja yang tahu berapa banyak emas yang kita ada. Kalau sahabat-sahabat pembaca seorang penjawat awam. Mungkin pernah mengisi borang pengisytiharan harta bukan? Ada tak kita ditanya berapa banyak emas yang kita ada? Jawapannya tak ada.

Ini yang di katakan oleh Michael Maloney yang mana emas aset yang tidak terdapat dalam sistem kewangan. Orang tak akan tahu berapa banyak emas yang kita ada kalau kita yang beritahu. Jadi jangan beritahu berapa banyak emas kita ada.
Emas fizikal tidak boleh dibekukan jika seseorang itu diisytiharkan bankrap kerana emas tak perlukan sijil pemilikan, geran atau sebagainya. Berlainan dengan akaun emas. Ia senasib dengan akaun-akaun bank yang lain (boleh dibekukan).

6# Patuh Syariah

Akaun emas yang patuh syariah ialah akaun emas yang membenarkan pengeluran emas fizikal. Beli emas dapat emasnya. Bukan sekadar bermain dengan nombor saja.
Ada akaun emas yang membenarkan pengeluarana emas fizikal. Tapi syaratnya sangat cerewat, kalau nak jual semula. Emasnya perlu berkadaan baik, tak calar, tak terbuka pembalutnya atau bengkok.

Buat masa sekarang hanya Public Gold dan Kuwait Finance House saja yang membenarkan pengeluaran emas fizikal. Saya yakin sudah banyak bank-bank di luar sana yang membenarkan pengeluaran emas fizikal tetapi bergantung pada syarat dan terma bank-bank tersebut.

Mohamad Shafiq Rohaizad

Kuching

Sunday, 3 December 2017

Awas Skim Cepat Lingkup

Secara jujurnya saya mengenali emas sejak  zaman universiti lagi, dan mula membuat belian pertama sekitar 2014. Itu pun saya bukan bermula dengan Public Gold, tetapi bermula dengan membeli syiling dinar dan gold bar Kelantan Gold Tranding (KGT). Malah, pada tahun 2013 hingga 2015 juga antara tahun-tahun yang mana terlalu banyak skim-skim cepat kaya bertopengkan emas tumbuh selepas hujan. Sehinggakan saya keliru yang mana betul yang mana salah.

Pada ketika itu, saya betul-betul naif tentang ilmu emas sehinggalah saya bertemu dengan blog guru emas saya sekarang www.mohdzulkifli.com. Daripada blog inilah saya banyak belajar ilmu emas sebelum mengambil keputusan untuk membeli emas daripada Public Gold. Saya sama juga dengan sahabat-sahabat pembaca sekalian, ragu-ragu pada mulanya dengan Public Gold. Kata orang “Tak kenal maka tak cinta, Kenal dulu baru bercinta”.  

(1) Public Gold terlalu asing bagi saya ketika itu. Kali pertama mendengar nama syarikat jual beli emas bernama Public Gold yang seiras-iras Public Bank. Dulu saya ingatkan Public Gold anak syarikat Public Bank. Ternyata bukan sama sekali.

Saya tak hairanlah kalau saya promot emas Public Gold ada rakan-rakan saya yang salah sangka. Mereka ingat saya promot emas Public Bank. Sebab saya pun pernah alami perkara yang sama juga. (2) Untuk makluman, Public Bank tak kena mengena dengan Public Gold. Public Bank tak jual emas fizikal seperti Public Gold. Public Bank cuma ada akaun emas saja. Macam Maybank dan bank-bank lain.

Mula-mula saya beli emas Public Gold, saya tak hubungi guru saya En Mohd Zulkifli Shafie yang ketika itu beliau hanya intoducer kepada saya. Saya just cuba-cuba beli sebenarnya. Dapat atau tak emasnya. Jujur saya katakan antara sebab saya tergerak hati nak beli emas daripada Public Gold disebabkan Public Gold banyak cawangan termasuk di Kuching. Mudah urusan.

Sebelum beli tu, saya cari dulu cawangan Public Gold di Kuching. Hampir berminggu-minggu juga saya pusing-pusing satu Kuching cari cawangan Public Gold. Rupa-rupanya ada di Satok saja. Saya pergi cari sampai Batu Kawa, Padawan. Pada waktu itu, saya memang tak tahu sangat jalan-jalan di Kuching ni kerana baru saja posting ke Sarawak. 

Saya cuba buat oder dalam website, ikut satu-satu langkah yang diajar dalam blog guru saya. Buat bayaran dan saya ambil emas pertama yang saya beli daripada Public Gold di pejabat Public Gold Cawangan Kuching. Alhamdulillah saya dah jumpa platform dan syarikat jual beli emas yang betul-betul telus menjalankan urusan jual beli emas. 

Daripada hari pertama saya membeli emas dengan Public Gold. Saya terus letakan kepercayaan bahawa inilah syarikat jual beli emas terbaik, mudah berurusan, senang beli senang jual untung maksimum. Saya tekad membeli dan membeli sehingga hari ini. Saya tak pandang yang lain. Bagi saya, Public Gold sudah menyediakan segala terbaik sehingga saya menjadi dealer Public Gold sekarang.

Terkena Skim Cepat Lingkup

Antara sebab saya terlalu berhati-hati sebelum membeli emas dengan Public Gold ketika itu  disebabkan saya pernah terkena  Skim Cepat Lingkup sebelum ini. Puncanya tak ada ilmu yang betul dan ikut-ikut kawan. Percaya kawan punya fasal, ikut saja tanpa adannya rasa ragu-ragu. Lagi pun saya memang tengah struggle kumpul duit untuk berkahwin. Makan meggi saja waktu tu sebab nak kumpul duit kahwin punya fasal.

Saya tak mahu buat pinjaman bank, sebab lepas kahwin pasti kena bayar ansuran pinjaman. Lebih-lebih tunang saya ketika itu masih belajar lagi di universiti. Saya lihat terlalu ramai pasangan pengantin yang ambil hutang semata-mata nak berkahwin, sehingga anak 3 pun hutang kahwin masih tak selesai-selesai lagi.

Dalam fikiran dan jangkan saya yang naif ketika itu. Apabila saya masuk Skim Capat Lingkup ni saya boleh cari jalan pintas nak kumpul duit kahwin, tak perlu lagi buat pinjaman bank kerana kata kawan saya tu dalam setahun  atau 6 bulan paling cepat saya dah dapat pulangan. Suatu hari, saya dapat panggilan telefon dariapada kawan saya, memang saya gembira ketika dapat panggil daripadanya. Saya fikir ini mesti nak bagitahu berapa saya dapat. Rupa-rupanya dia nak maklumkan penganjur Skim Cepat Lingkup tu dah kena cekup dengan pihak berkuasa kerana mengambil wang awam secara haram. Saya tepuk dahi. “Aduh! duit aku”.

Betul kata guru emas saya. Orang yang melabur, orang ada duit. Kalau tak ada duit tak payahlah sibuk nak melabur sana sini. Simpan jer duit tu. Cukupkan 3-6 bulan pendapatan sebagai dana kecemasan. Lepas tu baru fikir nak melabur kat mana.

Mujur saya tak banyak kena, hanya RM 300, berbanding orang lain sanggup membuat pinjaman sehingga beratus ribu ringgit. Saya tak dapat bayangkan bagaimana mereka nak langsaikan hutang-hutang sebanyak itu. Saya percaya mereka bukan orang kaya tetapi orang kebanyakan  macam saya. Pendapatankan tak besar mana. Tapi bermimpi di siang hari nak jadi OKB.

Walaupun RM 300 bagi sesetengah orang tak banyak. Tapi bagi saya. RM 300 tu dah cukup buat saya terpukul, mengajar saya bertapa ilmu itu penting sebelum memulakan sesuatu yang baru. Saya bayar RM 300 yuran kebodohan saya sendiri. Mula hari itu, saya takan percaya banda-banda mengarut yang menjanjikan pendapatan bulan-bulan tanpa usul periksa. Saya dah serik terkena.

Bagi bakal pembeli yang ingin membeli emas melalui saya. Perkara utama saya tekankan sebelum mengambil tindakan ialah dapatkan ilmu dahulu atau beli dahulu. Kemudian disusuli dengan ilmu. Sahabat pembaca boleh download e-book percuma Pengenalan Palaburan Emas dalam blog ni.

Baca buku dan datang seminar. Dua-dua ini perlu buat. Baca buku, kita sering salah faham apa yang hendak disampaikan oleh penulis. Nak bertanya pun susah. Kalau datang seminar, kita lebih cepat faham dan dapat bertanya terus. Sehingga hari ini, saya tetapkan jadual, ada seminar Public Gold atau seminar-seminar yang berkaitan dengan emas saya gagahi untuk hadir, kerana setiap seminar mesti ada ilmu baru. Walaupun penceramah orang yang sama. Tajuk seminar pun lebih kurang sama.

Ciri-ciri Skim Cepat Lingkup

#1 Keuntungan Bulanan

Apa yang saya hendak beritahu sahabat-sahabat pembaca sekalian bahawa emas tiada pendapatan bulan-bulan atau keuntungan bulanan. Keuntungan emas hanya berdasarkan pergerakan turun naik harga emas saja. Beli harga rendah, jual harga emas sedang mencanak. Itu saja. Memang lambat kaya. Itu saja jalan terbaik dan selamat.

Terlalu banyak skim-skim cepat lingkup yang menjanjikan keuntungan bulanan yang tidak munasabah. Kata  pakar kewangan seperti Azizi Ali pulangan paling tinggi boleh diberikan oleh institusi pelaburan terbaik di Malaysia sekitar 15% saja. Kalau ada mana-mana pelaburan yang menjanjikan lebih 15% , itu adalah bendera merah.  

#2 Beli Emas Tak Dapat Emas

Ada seorang kawan saya masuk satu Skim Cepat Lengkup. Walaupun awal-awal saya dapat tahu, skim yang dia masuk bukanlah skim yang tulen. Antara yang dapat saya kesan ialah. Dia beli emas tapi tak dapat emas. Emas disimpan oleh pihak penganjur. 2-3 bulan sekali pihak penganjur akan bagi bonus. Walaupun saya dah beri amaran beberapa kali. Seperti kata guru emas saya En Mohd Zulkifli Shafie. Beli emas mesti dapat emas. Bukan beli emas, kita dapat janji manis mu. Apa yang saya dapat tahu, Skim yang dia masuk dah kena serbu dengan Bank Negara Malaysia (BNM). Apa-apa pun saya dah laksanakan tanggungjawab saya untuk memberi tahu ilmu yang betul tentang emas. Selebihnya terpulang untuk menerima atau sebaliknya.

#3 Pengurusan Yang Kabur

Antara kebanyakkan Skim Cepat Lingkup yang dapat saya kesan. Pengurusan yang kabur. Bagaimana duit dijana? Dari mana duit itu datang? Ke mana duit itu di laburkan. Kepada benda halal atau haram? Siapa pihak yang menguruskannya? Apabila saya tanya soalan-soalan begini ada yang tak dapat menjawabnya. Adapun jawapanya berbelit-belit. Apa mereka tahu, serah duit. Tiap-tiap bulan dapat untung. Dari mana puncanya tak kisah. Janji dapat.

Kata guru saya, kalaulah mereka betul-betul benar bijak membuat untung. Kenapa syarikat besar tak masuk melabur sekali seperti Poh Kong, Habib Jewel, Pubic Gold. Itulah lebih menguntungkan mereka. Silap-silap kita pun tak sempat nak melabur sebab dah penuh kuota. Kalau mereka bijak buat untung, saya rasa Public Gold syarikat pertama yang melabur dulu.

Poin Penting

#1 Mulakan dengan mencari ilmu yang betul tentang emas. Boleh download e-percuma dalam blog ini untuk mula mengenali ilmu emas atau cari buku guru emas saya Wang Emas Bertahan Ketika Gawat dan buku Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas. Boleh beli di www.pgmall.my. Daftar dulu disini  sekiarnya pembeli baru



#2 Beli emas mesti dapat emas. Kita hulu duit kita mesti dapat emasnya. Jangan kita hulu duit, kita dapat janji bulan  dan bintang.

#3 Emas tiada pendapatan bulan-bulan. Emas hanya aset penyimpan nilai dan cara lain untuk kita simpan duit daripada bocor. Nak ada pendapatan bulan-bulan, jadi peniaga emas. Jadi dealer syarikat jual beli emas seperti Public Gold.

#4 Cukupkan 3-6 bulan pendapatan sebagai dana kecemasan. Jangan terlalu ghairah melabur sana sini, jika dana kecemasan pun belum cukup lagi. Melabur bagi orang yang ada duit lebih. Yang simpanan tak berapa banyak. Simpan sambil melabur dalam ASB dan Tabung Haji pun dah cukup bagus. Walaupun pulangan tak tinggi, tapi tetap okey dan selamat.

Wallahualam

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching

Wednesday, 29 November 2017

Kepentingan Emas LBMA

Pada 2015 secara rasminya kerajaan telah melaksanakan Cukai Barang dan Perkhidmatan atau GST. Walaupun ada yang resah dengan pelaksanaan GST. Namun, kita bersyukur kerana kerajaan telah mengeluarkan senarai barang yangdikecualikan daripada senarai barangan yang dikenakan cukai GST. Ini termasuk juga dengan emas pelaburan.

Ramai salah anggap, semua emas pelaburan dikecualikan cukai GST. Hakikat ini tidak berlaku. Hanya emas pelaburan berketulenan 99.5% ke atas mempunyai standard antarabangsa seperti LBMA saja dikecualikan GST. Walaupun emas itu berketulenan 99.99%, tetap dikenakan GST jika tidak ada standard antarabangsa seperti LBMA. Jadi, dengan fikir semua emas pelaburan bebas GST.

Jika dulu Public Gold ada menjual emas 999 dan dinar 916. Sekarang semua gold bar dan dinar Public telah ditukar kepada emas 999 bertaraf LBMA kecuali Bunga Mas, Taifok. 

Public Gold satu-satunya syarikat jual beli emas yang mempunyai LBMA-nya tersendiri

Kelebihan Emas LBMA Public Gold

#1 Pembeli dapat jimat daripada membayar 6% cukai GST.

#2 Emas ini diiktiraf diperingkat antarabangsa. Maksudnya kalau nak jual di luar negara ia diterima dengan harga yang lebih tinggi.

#3 Nampak sangat cantik dan hight class. Kita pun rasa bangga kalau dapat pegang emas yang bertaraf LBMA.

Kekurangan Emas LBMA Public Gold

#1 Emas ini berseal kekal. Kalau buka bungkusan seal tu, Public Gold akan beli semula sebagai “use gold” dengan susut nilai sebanyak 10%. Kalau tak buka plastik seal. Susut nilai 6-9% saja. Ikut item apa nak dijual semula.

#2 Emas ini diterima meluas oleh kebanyakan Ar-Rahnu di Malaysia.Tapi kebanyakan ar-rahnu ini mensyarakatkan seal emas perlu dibuka untuk ujian ketulenan. Jika buka seal, seperti saya kata tadi, kita dah rugi susut nilai 10% jika jual semula pada Public Gold. Setakat ini hanya ar rahnu Pos Malaysia saja yang terima emas Public Gold tanpa buka seal.

#3 Susut nilai lebih tinggi sikit. Di Public Gold susut nilainya 6-9%. Saya rasa ini susut nilai yang terendah berbanding di tempat lain.

#4 Gold permium lebih tinggi sedikit.


Setiap emas Public Gold akan disertakan sijil ketulenan dan cop LBMA akan disertakan sekali. 

Nasihat saya, alang-alang beli untuk simpanan dalam jangka panjang. Baik pilih emas yang betul-betul baik dan berkualiti tinggi.

Wallhualam
Mohamad Shafiq Rohaizad

Kuching