Selasa, 14 November 2017

Public Gold Terima Sijil Patuh Syariah Fasa 2

Alhamdulillah pujian-pujian kepada Allah (SWT) kerana Public Gold telah menerima sijil patuh syarah fasa ke-2 untuk pembelian emas secara akaun Gold Accmulation Program(GAP) dan Silver Accmulation Program (SAP) daripada Amanie Advisors sebuah perunding syariah yang diketuai oleh Datuk Dr. Mohd Daud Bakar.


Pengumuman ini telah dilakukan dalam Seminar Emas dan Syariah yang di adakan pada 11 November 2017 di Hotel Tabung Haji, Kelana Jaya. Dalam seminar ini 2 orang tokoh terkemuka dalam bidang muamalat dan syariah telah dijemput. Pertamanya Datuk Dr. Mohd Daud Bakar. Pakar syariah negara dan merangkap sebagai penasihat Syariah Public Gold serta ketua eksekutif Amanie Advisor dan Dr Ahmad Sufian Che Abdullah Pensyarah dari Universiti Malaya.


Penerimaan sijil patuh syariah ini telah memberi ruang yang cukup besar kepada pelanggan Public Gold yang beragama Islam untuk melabur emas tanpa rasa ragu-ragu lagi. Bagi saya, ini satu kejayaan yang cukup besar selepas Public Gold menerima sijil patuh syariah fasa pertama pada 16 Disember 2016 untuk pembelian biasa, secara ansuran, dan jual balik emas.

Tuan-tuan tak perlu ragu-ragu lagi untuk membeli emas di Public Gold. Semuanya patuh syariah.  

Wallahualam

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching
14 November 2017

Isnin, 13 November 2017

Produk Baru


Gold bar Thank You 0.5 gram; RM 150.00
Beli : Klik Sini 

Gold bar Wealth Card 0.5 gram ; RM 200
Beli: Klik Sini  

Gold bar 1gram Puppy 2018
Beli: Klik Sini  

Produk lain Public Gold: Klik Sini 


Promosi Bulanan


Kempen Beli dan Menang gold 0.5 gram Public Gold. Tuan-tuan hanya perlu beli sebarang produk Public Gold. Contohnya buka akaun Gold Accmulation Program (GAP), atau beli dinar Public Gold. 

Nama tuan-tuan layak untuk turut serta dalam cabutan bertuah ini. Cabutan akan dilakukan setiap bulan.  Promosi bermula 1 November 2017 hingga 31 Januari 2018.

Syarat penyertaan: Buy & Win Campaign                     




Tuan-tuan yang minat bercerita tentang emas, mahu jana pendapatan sampingan sambil berbisnes emas, atau mahu mengajak lebih ramai rakan tuan-tuan ikut jejak tuan-tuan menyimpan emas. 

Tuan-tuan dipelawa untuk menjadi dealar Public Gold. Untuk makluman tuan-tuan, untuk jadi dealer Public Gold sebenarnya tak ada yuran khusus. 

Cuma perlu beli produk Public Gold, tuan-tuan automatik menjadi dealer Public yang sah. 

Ini promosi bulan ini. Jika bukan promosi tuan-tuan kena beli emas berjumlah RM 30,000.00. Bulan ini Public Gold beri diskaun kepada tuan-tuan.

Syarat : Esay Payment Purchase 10   



Tuan-tuan yang ada bajet lebih boleh grab 1 kilo jongkong emas dan percuma 5 gram gold bar. 

Syarat : Year End Bonanza   



Jom tuan-tuan kita bershopping sakan di PG Mall berpeluang menang gold bar 0.5 gram setiap minggu. 

Tuan-tuan cuma berbelanja RM 30 ke atas. Nama tuan-tuan layak untuk menyertai cabutan bertuah pada minggu tersebut.

Cabutan bertuah akan dilakukan secara Live FB di Page PG Mall. 

Register pembeli : Klik Di Sini 

Syarat penyertaan : Year Sales Contest    




Kepada kaum ibu, ini untuk awak semua. Barang kemas Aurora Itaia. Emas 750, 18 karat. lebih tahan lasak. sesuai untuk dipakai hari-hari. 

Lihat set Aurora Italia: Klik Sini     

Sebarang pertanyaan tuan-tuan boleh hubungi saya call/wassap/sms 013 3235478 bila-bila masa.

Sabtu, 4 November 2017

Cara Mula Simpanan Emas Modal Kecil

Ramai yang anggap kalau nak mula menyimpan emas perlu modal yang besar. Dulu saya pun fikir benda yang sama. Ironinya kalau barang yang dianggap mahal seperti emas, perlukan modah yang banyak baru boleh mula. Itu tanggapan awal saya apabila mendengar emas. Sebenarnya nak mulakan simpanan emas ni tak perlu modal yang besar rupanya. Jika ada modal sekitar RM 250 pun dah boleh mula simpan emas. Yang penting mula dahulu. Apabila kita dah mula, baru kita faham yang mana harga emas dianggap rendah dan yang mana harga dianggap tinggi.

Saya amat syorkan sebelum mula menyimpan emas, sediakan dahulu dana kecemasan 3 bulan pendapatan dalam bentuk wang tunai dalam bank. Jika belum cukup dana kecemasan tersebut. Boleh mula dahulu beli syiling dinar atau gold bar 1 gram. Lepas tu fokus cukupkan dana kecemasan 3 bulan pendapatan. Jika sudah mempunyai niat dan minat menyimpan emas. Jangan pendam lama-lama. Mulakan dahulu sebagai dorongan dan motivasi untuk menyimpan. Umpama dah sukakan seorang wanita untuk dijadikan suri hati. Kalau dah suka bagitahu awal-awal. Kalau pendam lama-lama nanti terlepas pada orang lain. Sama jugalah kalau minat menyimpan emas. Mulakan dulu jangan tunggu lama-lama.

#1 Beli Gold Bar 1 Gram

Untuk mula menyimpan emas. Kita boleh mula dengan membeli gold bar 1 gram. Modal untuk gold bar 1 gram sekarang dalam sekitar RM 250. Jenama yang agak terkenal selain Public Gold seperti Power Gold, Wah Chan, Tomei dan Habib. Apa yang saya lihat. Gold bar 1 gram selain jenama Public Gold. Harga pergramnya agak mahal dan susut nilainya agak tinggi. Lambat untung kalau nak jual semula. Melainkan kita beli emas itu nak buat harta karun tak nak jual atau nak buat koleksi. Kalau ada rasa beli emas kemudian nak jual semula, pastikan pilih emas yang agak murah dan mempunyai susut nilai yang rendah. Lagi rendah susut nilai, lagi kita untung.

Perkara penting yang perlu kita tahu ialah harga per gram gold bar 1 gram, tak kisahlah apa-apa jenama sekalipun biasanya lebih mahal berbanding harga pergram emas saiznya yang lebih besar. Dengan kata lainnya harga per gram emas untuk gold bar 1 gram lebih mahal daripada emas 10 gram atau 50 gram disebabkan minting cost-nya yang lebih mahal.

#2 Beli Emas Melalui GAP

Antara kaedah yang paling mudah Public Gold sediakan untuk mula menyimpan emas ialah beli emas melalui Akaun Pengumpulan Emas Public Gold atau Gold Accmulation Program (GAP). Akaun GAP ini mirip seperti akaun emas yang di tawarkan kebanyakkan bank-bank di Malaysia. Seperti akaun emas Maybank, CIMB Bank, Bank Muamalat, Kuwait Finance House dan sebagainya.

Yang menariknya akaun GAP ini, kita boleh beli emas serendah RM100 atau 1 gram bila-bila masa. Akaun GAP ini disokong 100% emas fizikal. Kita boleh keluarkan emas fizikal serendah 1 gram di mana-mana cawangan Public Gold. Simpan emas akaun GAP juga percuma. Tiada caj dikenakan.   

#3 Beli Syiling Dinar

Kalau ada modal sekitar RM 800. Kita boleh beli syiling dinar. Dipasaran sekarang banyak syiling dinar yang di jual. Cara terbaik untuk pilih syiling dinar untuk pelaburan ialah, pilih yang mempunyai susut nilai yang rendah dan bebas GST. Buat masa sekarang syiling dinar paling baik dipasaran ialah jenama Public Gold. Susut nilainya rendah 6-9% dan bebas GST (sebab diiktiraf diperingkat antarabangsa - London Bullion Market Association). Kita dah jimat 6% di situ.

Untuk beli syiling dinar. Daftar secara percuma di website Public Gold. Buat oder secara online. Emas yang dioder itu boleh diambil di mana-mana cawangan Public Gold. Public Gold mempunyai 18 cawangan seluruh negara. Plilh saja cawangan terdekat dengan rumah atau tempat kerja. Untuk makluman tambahan sahabat pembaca, Public Gold juga mempunyai sebuah cawangan di Singapura dan sebuah di Indonesia. Kepada sahabat-sahabat di Singapura dan Indoensia, anda juga boleh beli emas Public Gold.

Sahabat-sahabat di Singapura, boleh buat oder melalui website Public Gold Singapura. Manakala, sahabat-sahabat di Indonesia buat oder Public Gold melalui website Public Gold Indonesia.

Sebenarnya ada beberapa kelebihan lain yang perlu sahabat-sahabat tahu tentang emas Public Gold. Semoga panduan ringkas ini bermanfaat kepada sahabat-sahabat untuk memulakan langkah pertama sebagai penyimpan emas.

Mudah-mudahan.

Mohamad Shafiq Rohaizad
4/11/2017

Kuching

kredit: http://www.pelaburanemas.org
4.bp.blogspot.com

Jumaat, 3 November 2017

Kelebihan Simpan Emas Dalam Dompet

Bulan lepas saya diamanahkan oleh Public Gold untuk menyampaikan seminar emas PG. Walaupun dah 2 kali menolak pelawaan daripada pihak Public Gold. Namun, akhirnya saya menerima juga untuk menyampaikan seminar pada bulan lepas. Sebabnya saya menolak untuk kali pertama ialah disebabkan kekangan masa dan komitmen tugas rasmi. Bulan lepas merupakan seminar saya yang pertama sejak saya menjadi dealer Public Gold.

Rupanya jadi speaker ni bukannya mudah. Selesai saja seminar, tekak saya tersangatlah sakit. Kata isteri saya, saya tak minum air dahulu sebelum mulakan seminar. Saya fikir betul juga, masa nak mulakan seminar. Saya tak minum apa-apa pun. Saya terima pesan isteri. Lepas ini saya kena minum air mineral dahulu sebelum mulakan seminar.

Simpan Emas Dalam Dompet

Dalam seminar yang saya sampaikan itu, saya ada menunjukkan dompet saya kepada peserta seminar. 

Saya tanya, “Tuan-tuan adakah dompet ini tempat simpan duit?” 

Ramai yang menjawab “Ya”. 

Saya tunjukkan duit RM 100 yang ada dalam dompet saya. 

Saya tanya lagi. “Tuan-tuan. Kalau tuan-tuan anda duit RM 100 ni, tuan-tuan simpan atau belanja?” 

Ramai yang jawab “Belanja tuan.” 

Saya beritahu peserta seminar saya “Tuan-tuan,dompet bukanlah tempat simpan duit tapi tempat persinggahan duit. Contohnya tuan-tuan keluarkan duit daripada mesin ATM, tuan-tuan letakkan dalam dompet. Kemudian tuan-tuan ke kedai Ah Kiong beli barang dapur sikit, kemudian pergi pulak ke restoran Pak Ali makan-makan dengan isteri anak-anak, kemudian tuan-tuan balik ke rumah. Sampai di rumah tuan-tuan cek dompet. Aik! duit RM 100 dah jadi RM 10. Duit RM 100 tuan-tuan sudah musafir bermacam-macam tempat. Kemudian tuan-tuan pening kepala. Tuan-tuan fikir ke mana duit aku pergi”

Saya tunjuk pula emas dalam dompet saya. Saya tanya lagi peserta seminar saya “Tuan-tuan, emas ini tuan-tuan nak buat apa?” Ramai yang jawab “Simpan tuan”

Pengajaran daripada cerita yang saya sampaikan dalam seminar saya tu. Dapat saya simpulkan bahawa duit kertas amat susah untuk disimpan berbanding untuk dibelanjakan.

Simpan Emas Elak Duit Bocor

Apa yang saya lihat, emosi simpan emas berbeza daripada simpan duit kertas. Apabila kita menyimpan duit kertas. Kita rasa nak berbelanja dan berbelanja. 

Berbeza apabila kita mula menyimpan emas. Contoh 1 gram 1 bulan. Kita ingin tambah dan tambah lagi emas dalam simpanan. Kita seronok simpan emas. Kata guru emas saya En Mohd Zulkifli Shafie. Emas seronok dikumpulkan. Duit kertas seronok dibelanjakan. Ini menyebabkan secara tidak langsung kita dapat menutup kebocoran wang disebabkan sikap kita sendiri.

Secara peribadi, saya menyimpan emas untuk menutup kebocoran wang  dan mengekalkan kuasa beli untuk jangka panjang.

Kelebihan Simpan Emas Dalam Dompet

#1 Sebagai Motivasi Menyimpan

Saya lihat apabila kita menyimpan emas dalam dompet, ia bukan setakat menutup kebocoran wang. Saya perhatikan ada kelebihan-kelebihan lain yang kita tak sedar selama ini.

Menyimpan emas dalam dompet, apa yang saya rasa. Saya lebih bermotivasi untuk terus menyimpan emas. Apabila terlihat emas dalam dompet. Fikiran bawah sedar kita akan beritahu “Bulan ini aku belum tambah lagi emas.” Simpan emas dalam dompet lebih mendorong kita untuk terus menyimpan dan menyimpan.

#2 Dana Kecemasan Dalam Perjalanan

Emas yang disimpan dalam dompet boleh dijadikan dana kecemasan semasa dalam perjalanan. Tiba-tiba kita kehabisan duit tunai atau mesin ATM offline. Emas boleh dijual di kedai-kedai emas untuk mendapat duit tunai segera.

#3 Mendorong Orang Lain Menyimpan Emas

Sesekali apabila saya keluar makan dengan rakan sekerja, ada juga terkeluar cerita pasal emas. Masa itulah saya keluarkan emas dalam dompet dan tunjukkan kepada mereka. Saya akan ceritakan kelebihan menyimpan emas, manfaat menyimpan, untungnya menyimpan emas, apa-apa saja yang saya tahu, saya belajar daripada mentor dan seminar-seminar yang saya hadiri. Mudah-mudahan ada dalam kalangan rakan saya yang mula menyimpan emas.

Wallahualam

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching

1 November 2017

Sabtu, 28 Oktober 2017

Emas Simpan Kuasa Beli

Apabila saya belajar manfaat menyimpan emas. Akhirnya baru saya faham, menyimpan emas ini bukan hanya membuat untung harga emas naik semata-mata tetapi apa yang paling penting ialah emas menyimpan kuasa beli.

Teori 1 Dinar 1 Ekor Kambing

Pada zaman nabi 1 dinar mampu membeli seekor kambing. Setelah 1400 tahun, 1 dinar masih  mampu membeli seekor kambing. Berdasarkan teori ini, kita dapat lihat kuasa beli 1 dinar bertahan sejak 1400 tahun yang lalu. Walaupun harga dinar naik bekali-kali ganda sejak zaman dahulu. Hakikatnya 1 dinar hanya mampu membeli  seekor kambing dan tidak 2 ekor kambing.

Ini bermakna walaupun apa pun yang terjadi kepada ekonomi. Hatta tunggang terbalik sekali pun, kuasa beli emas tetap sama. Sebagai contoh jika hari ini saya mempunyai emas yang nilainya RM 10,000. 20 tahun akan datang, kuasa beli emas saya tetap RM10,000. Walaupun harga emas saya naik berkali-kali ganda, tetapi hakikatnya kuasa belinya tetapi sama iaitu RM 10,000. Tidak bertambah atau berkurang. Kuasa belinya bertahan. 

Kuasa Beli Wang Kertas Merosot

Nilai ringgit pernah jatuh 50 peratus pada 1997 semasa krisis ekonomi. Manakala, pada tahun 2015, ringgit jatuh sehingga 30 peratus. Semasa kejatuhan nilai ringgit pada tahun 1997 Tun Dr Mahathir telah membuka mulut tentang emas yang dilihat sebagai duit sebenar yang lebih kukuh nilainya. Daripada tu, Bank Negara telah mengeluarkan emas yang pertama yang dikenali Kijang Emas.

Nilai wang kertas tak dijamin pada wang tersebut tetapi nilai ditentukan berdasarkan kestabilan ekonomi sesebuah negara. Hari ini kita boleh lihat nilai  kuasa duit kita semakin merosot. Contoh mudah. Jika dahulu RM 100 ringgit cukup membeli barang dapur dengan kuantiti yang banyak. Hari ini dengan nilai yang sama, kita tak boleh lagi membeli barang dengan kuantiti  yang sama kerana harga barang semakin naik. Ini menunjukkan kuasa beli RM 100 bukan RM 100 lagi tetapi separuh darpadanya. Walaupun nombor pada duit tetap kekal RM 100 tapi nilainya sudah berkurang.

Guru emas saya En Mohd Zulkifli Shafie.

Kepentingan Emas

Emas sebenarnya fungsinya sebagai simpanan bukan pelaburan. Kerana menyimpan emas tidak membuatkan harta kita berkembang seperti mana saham atau alat kewangan yang lain. Fungsi emas sebenarnya ialah melindungi kekayaan kita daripada hilang daripada kesan ketidaktentuan ekonomi dan kebocoran akibat sikap kita sendiri. 

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching
29 Oktober 2017


Persediaan Bakal Pengantin

Saya berkahwin pada usia 26 tahun. Sesetengah orang 26 tahun tu kira biasa, bagi saya itu luar biasa kerana dalam keluarga saya. Sayalah paling awal mendirikan rumah tangga berbanding adik-beradik yang lain. Rata-rata abang-abang saya berkahwin pada usia 28 tahun ke atas. Saya mempunyai 2 orang kakak dan 5 orang abang. Saya anak bongsu.

Saya masih ingat lagi apabila saya mula-mula nak bagi tahu mak yang saya nak berkahwin. Saya tahu saya anak bongsu. Memang susah mak nak lepaskan saya. Bukan saya saja, mungkin anak bongsu yang lain pun hadapi situasi yang sama macam saya. Mula-mula saya bagi tahu mak secara  bergurau. Nak tengok respon mak macam mana. Saya masih ingat lagi dialog setiap kali balik kampung, saya bagi tahu  mak 

“Mak nak tambah lagi tak koleksi menantu”. Masa tu saya dah ada 2 orang kakak ipar 2 abang ipar. 

Mak saya jawab “Jangan nak ngada-ngada”

Daripada jawapan tu, saya dah boleh agak dah yang mak bukan tak bagi saya berkahwin tapi dia bimbangkan kedudukan kewangan saya. Saya mula bekerja pada usia 24 tahun dan 25 tahun saya dah nak berkahwin. Ramai kawan-kawan sebaya dengan saya yang sambung belajar tapi saya pula ambil keputusan untuk berkahwin. Bagi saya, apabila dah ada calon yang sesuai, elok agamanya. Insyallah niat yang baik pasti baik ke sudahnya. 

Strategi Pujuk Hati Orang Tua

Hampir setahun saya berkias-kias dengan mak hal saya nak berkahwin. Akhir sekali, saya nekad nak bagi tahu mak terang-terangan yang saya benar-benar dah ada calon yang sesuai. Saya ambil kesempatan kenduri kahwin anak ibu saudara saya di Taman Medan untuk perkenalkan bakal isteri saya kepada mak. 

Pada hari saya memperkenalkan bakal isteri saya tu, mak agak terkejut tetapi menyambut kehadiran bakal isteri saya dengan baik. Bukan saja mak, malah adik beradik lain pun terkejut apa saya lakukan. Tak ada angin, tak ada rebut tiba-tiba saya bawa calon isteri. Bagi saya, itu tindakan saya "bagai briged berani mati". Saya terima saja apa respon mak. Akhirnya mak abah terima calon yang saya perkenalkan untuk jadi menantu mereka. 

Persediaan Bakal Pengantin

Berkahwin bukan perkara yang boleh dibawa main-main. Ia isu besar melibatkan banyak pihak. Tak saya nafikan banyak cabaran saya hadapi terutama melibatkan hal kewangan. Bakal pengantin perlu ambil berat hal kewangan ini kerana habis saja kenduri kahwin. Mungkin kita rasa dah berjaya menghadapi pelbagai ujian. Tapi sebenarnya ujian saja baru bermula. Bakal pengantin perlu bersedia. 

#1 Persediaan Ilmu 

Sebelum buat apa-apa pastikan kita ada ilmu. Sebelum bakal pengantin merancang untuk mendirikan rumah tangga. Pastikan cari ilmu terlebih dahulu. Cari ilmu kewangan, ilmu rumah tangga, ilmu keibubapaan, dan segala ilmu-ilmu hal ehwal rumah tangga. Dengan ilmu ini akan membezakan kita pasangan mempelai  yang lain. 

#2 Persediaan Kewangan

Waktu saya nak berkahwin. Saya hanya ada RM6000 duit simpanan. Itulah duit yang saya kumpul ketika mula-mula bekerja. Kalau diikutkan RM6000 itu memang tak cukup kalau nak jayakan satu majlis perkahwinan. Saya berusaha juga untuk kumpul sebanyak yang mampu. Walaupun saya terpaksa pada saat-saat akhir membuat pinjaman bagi menampung keperluan yang masih tak cukup.

Persediaan kewangan sangat penting untuk bakal pengantin. Bukan persediaan kewangan untuk menjayakan majlis perkahwinan saja. Yang paling penting ialah selepas berkahwin. Nak masuk rumah baru, beli kelengkapan rumah, dan banyak lagi. Saya sarankan mereka yang masih bujang, tak banyak komitmen lagi. Perbanyakan membaca buku kewangan, dan menyimpan secara tegar setiap bulan.

Dulu semasa saya dan isteri masih bertunang. Saya minta bakal isteri saya baca buku-buku kewangan. Sebabnya, sangat penting suami isteri mempunyai pemahaman yang sama tentang kewangan. Jika  isteri jenis suka menyimpan, suami boros berbelanja. Bermasalah juga. Sama juga jika suami suka menyimpan, isteri pula kuat berbelanja.  Pun tak jadi juga. Perbezaan pemahaman ini membuatkan kita sukar nak mencapai matlamat kewangan. 

Bakal pengantin, saya syorkan perbanyakan mendalami ilmu kewangan. Bakal suami boleh saja menghadiahkan buku-buku kewangan kepada bakal isteri untuk memudahkan wujudnya pemahaman kedua-dua belah pihak. Apabila kedua-dua belah pihak sudah mempunyai pemahaman kewangan yang sama. Ini memudahkan kita merancang perbelanjaan sebelum, semasa, dan selepas berkahwin.

Buku ini saya baca dan minta tunang saya juga baca 

#3 Persediaan Mental dan Fizikal

Kehidupan seorang bujang tak sama dengan kehidupan apabila sudah berkahwin. Hidup seorang bujang kita boleh buat apa kita suka. Komitmen kewangan tak banyak. Tapi lain pula kehidupan apabila sudah berkeluarga. Toleransi antara suami isteri sangat penting. Bagi suami-suami. Saya nak pesan orang perempuan ni ada ketikanya moodnya tiba-tiba tak baik. Jadi sinilah peranan kita daripada segi persediaan mental. Banyakkan  bersabar.  Daripada segi kewangan. Suami isteri perlu mempunyai pemahaman yang sama supaya kedudukan kewangan keluarga tak masuk ICU.

Kepada bakal pengantin selamat membina mahligai yang bahagia. Rancang simpanan dan perbelanjaan sebaik-baiknya.

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching
29 Oktober 2017