Ahad, 20 Ogos 2017

Kelebihan Datang Seminar Public Gold

Nak celik ilmu tentang emas, mahu tak mahu kita perlu belajar. Seperti mana pesan guru emas saya, Encik Mohd Zulkifli Shafie. Pelaburan yang baik ialah pelaburan yang kita ada ilmu tentangnya. 

Maksudnya di sini, apa-apa saja pelaburan sekalipun, kita mesti ada ilmu. Kalau tidak, melaburlah dalam apa skim pelaburan sekalipun, termasuk emas tetap rugi. Sebabnya kita tak ada ilmu tentangnya.

Sama juga jika kita beli emas. Sekadar beli emas, tapi kita tahu nak gunakan emas, satu kerugian besar. Jadi cara terbaik ialah, belajar bagaimana nak gunakan emas sebagai simpanan atau pelaburan. 

Cara yang boleh saya beritahu, baca buku, baca blog-blog yang ada autoriti  tentang emas, seperti blog guru emas saya www.mohdzulkifli.com atau blog guru emas Malaysia Encik Syukor Hashim jutawanemas.com. Dua blog ini saya kira, ilmunya sangat tinggi dan bermanfaat. 

Belajar Dalam Seminar

Selain baca buku, atau blog, cara paling cepat nak faham tentang emas ini, datang mana-mana seminar emas. Secara berbayar atau percuma. Apa yang saya lihat, mereka yang kerap datang seminar ni, dia lebih cepat faham daripada mereka yang hanya baca buku atau baca blog. 

Seminar oleh En Mohd Zulkifli Shafie

Kelebihan apabila datang seminar, kita dapat ilmu langsung daripada mereka yang pakar tentang emas. Selain itu, dalam seminarlah tempat paling sesuai nak bertanyakan bermacam-macam soalan. Bagi saya, tanyalah apa-apa soalan sekalipun. Tak apalah, biar orang tengok kita tak cerdik 5 minit daripada kita tak cerdik selama-lamanya.

Baca buku, sebenarnya kita banyak salah faham atau memang ada benda kita faham. Jadi melalui seminar ini, ambil peluang untuk kita memperbetulkan kefahaman kita tu. Betulkan mindset kita tentang emas. Apabila kita dah faham, harga emas naik kita suka, harga emas turun pun kita suka.  

Sekolah Emas Antarabangsa

Setahu saya, syarikat jual beli emas yang aktif menganjurkan seminar emas percuma hanyalah Public Gold Marketing saja. Jika ada di tempat-tempat lain, saya kurang pasti ada atau tidak. Jika seminar berbayar. Saya kira ada, tak kurang juga beratus-ratus harganya. Bagi kita orang kebanyakan ni, harga sebegitu sememangnya mahal.

Atas komitmen Public Gold untuk mendidik masyarakat berkenaan ilmu emas. Public Gold sangat aktif mengadakan seminar-seminar emas percuma di seluruh negara. Dalam kiraan saya lebih daripada 100 seminar di adakan setiap bulan.

Seminar ini bukan saja di adakan di Malaysia. Malah, turun di adakan di Singapura, Indonesia, dan Brunei. Boleh dikatakan seminar emas Public Gold, sekolah emas antarabangsa.

Public Gold bukan saja menjual emas tetapi turun mendidik masyarakat tentang emas. Bagi saya, ilmu emas sangat mahal harganya. Namun, Public Gold berikan ilmu yang mahal itu dengan percuma. Siap, ada cabutan bertuah lagi.

Saya semahunya tidak akan lepaskan peluang hadir mana-mana seminar emas Public Gold. Bagi saya, ilmu emas ni sangat berharga dan lebih mahal daripada emas. 

Ilmu sebegini tak diajar di sekolah atau di universiti.  Kalau balik kampung sekalipun, kalau ada seminar Public Gold saya akan cuba curi-curi peluang untuk hadir. Untuk maklumat sahabat-sahabat, Public Gold mempunyai 18 cawangan seluruh negara.

Setiap Seminar Lain Pengisian

Daripada pengalaman peribadi saya mengikuti seminar Public Gold. Boleh saya katakan setiap seminar, lain pengisiannya. Walaupun penceramah orang yang sama. Dalam setiap seminar mesti ada ilmu baru. 

Jadi, sapa-sapa kerap datang seminar, dia lebih ke hadapan, lebih banyak tahu tentang emas, secara tidak langsung lebih mengetahuan perkembangan semasa Public Gold.

Jadi, kepada sahabat-sahabat, saya sangat pelawa untuk hadir mana-mana seminar Public Gold. Ajak kawan-kawan sekali, saudara mara, atau adik-beradik. Boleh rujuk jadualseminar di sini

Jika hadir mana-mana seminar emas Public Gold, jangan lupa letakan nama dealer sahabat-sahabat sebagai introducer. 

Introducer ini penting untuk sahabat-sahabat mendapatkan bimbingan percuma tentang emas atau meminta bantuan mereka sekiranya perlu. 

Jika masih tiada dealer. Boleh letakan nama saya MOHAMAD SHAFIQ ROHAIZAD PG00059788 sebagai introducer sahabat-sahabat. Insyallah, saya bantu setakat mana saya tahu.

Sahabat-sahabat boleh hubungi saya 013 3235478 atau isteri saya Puan Nuraini Nabilah 019 4497345. Kami dealer yang aktif menyebarkan ilmu emas kepada masyarakat. 

Mohamad Shafiq Rohaizad
21 Ogos 2017
Kuching

Rabu, 16 Ogos 2017

Kunci Kejayaan Dengan Simpanan Emas

Kunci kejayaan dalam simpanan emas bukan semata-mata terletak pada keuntungan kenaikan harga emas saja. Mungkin, itu salah satu faktor, tetapi harga emas ada turun naiknya, dan tidak sentiasa naik sepanjang masa. 

Apa yang saya lihat, ada penyimpan emas, tatkala harga emas naik dia senyum, harga emas turun dia murung. Jika dia mempunyai ilmu yang betul tentang emas. Harga emas naik dia senyum, harga emas turun pun dia senyum. Jadi bagaimana nak sentiasa senyum. 

#1 Ilmu Tentang Emas

Untuk berjaya dalam simpanan emas. Kunci yang paling penting adalah ilmu. Tanpa ilmu seolah-olah kita berada di dunia yang gelap. Kita tak tahu apa kita buat. Dalam konteks simpanan emas pula kita hanya mengharapkan nasib untuk untung dengan emas. Pesanan penting daripada Robert T. Kiyosaki penulis Rich Dad Proo Dad menyatakan “Bukan emas yang membuatkan kita kaya, tetapi yang membuatkan kita kaya ialah ilmu kita tentang emas itu sendiri.

Sahabat-sahabat boleh baca buku atau ikut blog guru-guru emas di Malaysia. Antara buku yang baik untuk dibaca ialah ‘Wang Emas Bertahan Ketika Gawat’ oleh guru emas saya Mohd Zulkifli Shafie dan ‘Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas’, Syukor Hashim, ‘Masa Untuk Emas’, Azizi Ali. Selain itu, ikut juga blog mereka www.zulkifli.com dan www.jutawanemas.com   

Kedua-dua buah buku ini boleh dibeli di PG Mall

#2 Mulakan Belian Pertama

Apa yang saya lihat, masih ramai belum buat beli pertama. Walaupun harga emas ketika itu diparas yang rendah. Saya tanya. Mengapa tak beli emas lagi. Walaupun harga sekarang sangat rendah. Ramai yang jawab nak tunggu harga turun lagi.

Bagi saya, selagi kita tak buat belian pertama. Kita tak akan faham turun naik harga emas. Yang mana harga dianggap tinggi, mana pula harga dianggap rendah. Tunggu harga turun sebelum buat belian pertama bukan cara terbaik.

Cara terbaik ialah beli dahulu baru pantau harga. Ini juga yang selalu ditekan oleh guru emas saya En Mohd Zulkifli Shafie. Belian pertama penting sebagai bencemark harga kita. Anggaplah belian pertama sebagai pengalaman dan motivasi untuk belian seterusnya.

Apabila dah buat belian pertama, kita dapat aura pegang emas sendiri. Belian pertama ini, boleh dimulakan dengan syiling dinar atau gold bar serendah 1 gram.

Mulakan belian pertama untuk dapatkan aura emas

#3 Hadir Seminar Tentang Emas

Apabila kita membaca buku, sering ada salah faham dan kurang jelas apa yang disampaikan oleh penulis dalam buku mereka. Saya juga mengalami perkara yang sama. Untuk mendapat penjelasan yang teperinci dan jelas. Saya sarankan sahabat-sahabat hadir mana-mana seminar emas yang diadakan. Di sinilah medan kita untuk mendapatkan ilmu emas yang lebih jelas daripada pakar. Malah, kita juga boleh bertanyakan soalan-soalan yang masih bermain dalam fikiran.

Syarikat paling aktif mengadakan seminar emas secara percuma ialah Public Gold Marketing. Kepada sahabat-sahabat yang mahukan ilmu emas secara percuma saya amat galakan sahabat-sahabat hadir mana-mana seminar emas di anjurakan oleh Public Gold. Boleh semak jadual seminar di sini. Jadual Seminar.

Seminar emas yang disampaikan oleh guru emas saya Encik Mohd Zulkifli Shafie

#4 Rujukan Tambahan

Baca sebuah dua buku sebenarnya tidak cukup kerana setiap penulis mempunyai pengalaman tersendiri. Malah, mereka bercerita berdasarkan pengalaman masing-masing. Untuk mendapatkan pandangan yang lebih luas daripada perspektif yang berbeza. Saya cadangkan agar sahabat-sahabat dapatkan buku-buku lain yang dapat membantu meluaskan lagi pengetahuan kita tentang emas.

Jika sahabat-sahabat berminat mendapatkan infomasi perkembangan emas semasa. Boleh lawat  laman web www.kitco.com atau Word Gold Council www.gold.org

Mohamad Shafiq Rohaizad
12 Ogos 2017

Kuching

Rabu, 9 Ogos 2017

Kumpul Emas Melalui Bisnes PG Mall

Untuk makluman sahabat-sahabat sekalian. Selain menjalankan jual beli emas dan perak. Public Gold juga turut mempunyai platform beli-belah tersendiri yang di kenali sebagai PG Mall.

PG Mall mula dilancarkan dalam tahun ini sebagai laman web beli-belah yang menyediakan pelbagai produk yang merangkumi 9 kategori:

#1           Produk ibu dan anak
#2           Barangan sukan              
#3           Pakaian
#4           Barangan elektronik
#5           Produk kesihatan dan kecantikan
#6           Perkhidmatan dan seminar
#7           Pelancongan dan penginapan
#8           Peralatan rumah
#9           Barangan runcit

Berbisnes Di PG Mall

Selain membeli belah dalam PG Mall. PG Mall juga turut membuka peluang kepada usahawan-usahawan tempatan untuk meluaskan pasaran produk mereka melalui platform PG Mall. 

Tidak kira peniagaan kecil atau besar. PG Mall membuka ruang seluas-luasnya kepada usahawan-usahawan supaya menjadikan PG Mall salah satu medium utama dalam memasarkan produk masing-masing.

Pendaftaran sebagai usahawan PG Mall adalah percuma. Usahawan PG Mall boleh memasarkan produk mereka seberapa banyak mungkin tanpa had. 

Dalam bahasa mudahnya, jadikan PG Mall sebagai kedai online anda sendiri. Anda pemilik bisnes dan jadikan PG Mall sebagai platformnya.

Keistimewaan yang saya lihat dalam PG Mall ini daripada segi sistem pembayarannya yang unik merangkumi 2 cara transaksi pembayaran.

#1 Pembayaran melalui online banking. Kaedah biasa, iaitu transfer duit ke akaun penjual.
#2 Pembayaran melalui emas atau Gold Cash (GC). Pembayaran secara GC ini menggunakan akaun Gold Accmulation Program (GAP) sahabat-sahabat.

Kelebihan apabila memilih penerimaan bayaran melalui GC ialah anda dapat mengumpul gram emas melalui hasil jualan di PG Mall. 

Untuk makluman, pembayaran melalui GC akan dikreditkan dalam G-Wallet. Dari sini, penjual boleh transfer hasil jualan di PG Mall ke dalam bentuk gram emas; langsung ke akaun GAP anda atau tunai; langsung ke akaun bank anda.


Kumpul Emas Melalui Bisnes PG Mall

Jika kaedah biasa kita hanya beli 1 gram 1 bulan apabila dapat gaji bagi yang bekerja  atau biasiswa bagi pelajar. Kaedah lain yang boleh saya syorkan untuk tambah gram emas dalam akaun GAP ialah dengan menjadi peniaga di PG Mall.

Saya lihat, PG Mall satu-satunya platform yang menjadikan emas sebagai transaksi jual beli. Ini mengembalikan fungsi emas sebagai duit sebenar sebelum kewujudan duit fiat yang kita gunakan hari ini.

Mohamad Shafiq Rohaizad
10 Ogos 2017
Kuching

Jumaat, 4 Ogos 2017

Beli Emas Cara Paling Selesa

Public Gold amat mengambil berat keselesaan pelanggan semasa menjalankan urusan jual beli emas. 

Dari semasa ke semasa Public Gold cuba menaik taraf dan memperbaiki mutu perkhidmatan demi keselesaan pelanggan PG.
  
Dari pelbagai segi, termasuklah kaedah pembelian emas. Saya perhatikan, Public Gold satu-satunya syarikat jual beli emas paling mudah nak beli emas. Bak kata guru emas saya En Mohd Zulkifli Shafie, mudah beli, mudah jual, untung maksimum.

Sebelum saya mengenali Public Gold, saya bermula dengan dinar Kelantan. Disebabkan syarikat yang menjual dinar Kelantan agak terhad dan tak banyak di lain-lain negeri selain di Kelantan. Saya pula bekerja di Sarawak. Memang sulit bagi saya untuk menjalankan urusan jual beli.

Blog guru sayalah yang banyak memperkenalkan kepada saya tentang emas  terutama kebaikan emas Public Gold. Bermula dari situ saya belajar dan terus belajar mengenali emas sehingga sekarang.

Sepanjang saya berurusan jual beli emas dengan Public Gold. Saya lihat Public Gold telah memperkenalkan beberapa kaedah pembelian. Pilih saja cara pembelian yang paling selesa dan mudah bagi sahabat-sahabat sekalian.

#1 Cash & Carry
Datang mana-mana cawanganPublic Gold seluruh negara. Pilih item emas yang masih ada di dalam stok cawangan. Buat bayaran dan bawa balik emas. Kaedah ini sama seperti kedai emas.

#2 Tempah Secara Online
Tempah online dalam laman web Public Gold. Untuk makluman sahabat-sahabat sekalian tempahan secara online dibuka 24 jam 7 hari seminggu. Ini memberi keselesaan kepada pembeli nak buat tempahan. Harga emas Public Gold dikemas kini setiap 20 minit mengikut pergerakan harga emas dunia.

Pilih item emas yang kita suka. Lock harga. Buat bayaran. Kaedah online banking paling baik. E-melkan slip bayaran. Apabila dah dapat pengesahan bayaran. Boleh ambil emas di cawangan Public Gold.

Lebih baik telefon cawangan Public Gold untuk memastikan stok anda dah sedia untuk diambil. Kalau tidak, buat penat je datang, tapi stok belum sedia lagi.

#3 Easy Payment Purchase (EPP) Patuh Syariah
Beli item emas secara ansuran patuh syariah 4 kali atau 10 kali bayaran. Contohnya, beli gold bar 20 gram atau dinar. 

10 kali bayaran untuk gold bar 250 gram ke atas. Habiskan bayaran ansuran dulu baru emas diserahkan. Selagi ansuran tak habis bayar, emas tidak akan diserahkan kepada anda.

Pembelian golg bar 250 gram ke atas boleh dilakukan 10 kali bayaran melalui EPP
#4 Beli dan Simpan Secara Percuma (GAP)
Beli dan simpan secara percuma emas serendah 1 gram melalui akaun Gold Accmulation Program (GAP). Kumpul emas sebanyak anda mahu. Emas dalam akaun GAP boleh dikeluarkan bila-bila masa di mana-mana cawangan Public Gold. 

Telefon dahulu cawangan yang hendak kita berurusan. Katakan kepada staf PG kita mahu keluarkan emas dari akaun GAP. Maklumkan item kita mahu, gold bar atau dinar, supaya staf dapat sediakan stok untuk kita.

Inilah 4 langkah mudah yang disediakan oleh Public Gold untuk memudahkan dan memberi keselesaan kepada kita selaku pembeli dan pelanggan Public Gold. Public Gold sedaya upaya menyediakan perkhidmatan terbaik untuk pelanggan setianya.

Mohamad Shafiq Rohaizad Buyong
3 Ogos 2017
Kuching

kredit gambar: http://sahabatpegadaian.com

Khamis, 3 Ogos 2017

GAP Mereka Yang Jauh Dari Cawangan Public Gold

Saya mula menyimpan emas dalam akaun GAP sejak akhir tahun 2015. Sebelum itu, saya beli emas secara belian terus. Tempah online, bayar, dan ambil emas di cawangan Public Gold.

Kalau nak beli emas tu. Saya kumpul duit dulu. Kadang-kadang saya sorokan duit tu dalam kotak kasut. Saya jenis pantang nampak duit kertas, mesti nak korek, nak belanja. Jalan selamat, saya sorok siap-siap dalam kotak kasut. Tak nampak depan mata.

Sebelum saya buka akaun GAP, saya memang tak tahu Public Gold ada akaun GAP, beli secara terus kalau dah cukup duit. Mujur staf Public Gold pelawa saya buka akaun GAP. Mungkin dia lihat saya setiap bulan beli emas secara terus. Dia ceritakan kebaikan simpan emas dalam akaun GAP, masa tu saya belum lagi jadi dealer Public Gold.

Apa yang saya rasakan. Apabila buka akaun GAP ni. Kita sungguh-sungguh nak kumpul emas. Contohnya, saya target nak pegang 10 gram emas. Saya tekad kumpul dalam akaun GAP sehingga 11 gram. Keluarkan gold bar 10 gram. 

Sebenarnya kita banyak pilihan nak keluarkan item apa dalam akaun GAP. Contohnya jika ada dalam akaun GAP 11 gram. Kita boleh pilih nak keluarkan gold bar 1 gram 10 keping, 5 gram 2 keping, 10 gram sekeping atau dinar.

Syarat akaun GAP mesti tinggalkan 1 gram dalam akaun untuk kekal aktif. Untuk makluman sahabat-sahabat sekalian, saya sering diberitahu oleh guru emas saya Encik Mohd Zulkifli Shafie. 

GAP, kita beli gram emas, bukan item emas. Masa beli kita tu, kita tak fikir lagi nak keluarkan item apa. Item emas sama, cuma cara beli saja berbeza.  Seperti mana saya bagi tahu tadi. Beli 10 gram emas melalui GAP, kita banyak pilihan nak keluarkan item apa yang kita suka.

Kepuasan kumpul emas dalam GAP ni, apabila kita keluarkan emas fizikal. Setelah berbulan-bulan kita kumpul, beli sikit-sikit. Tiba masa untuk kita keluarkan emas fizikal, amat puas rasanya. Letih mengumpul setiap bulan terlerai apabila emas dalam telapak tangan. 

kepuasan menyimpan sikit-sikit apabila melihat hasilnya

Harga 1 Gram Retail Mahal

Saya banyak ditanya oleh kawan-kawan saya. Kepada 1 gram harga retail (RM250) lebih mahal daripada harga emas 1 gram GAP? Jawapannya, seperti yang saya bagi tahu tadi. 1 gram GAP, kita beli gram emas dan bukan item emas. Manakala, harga 1 gram retail lebih mahal berbanding GAP disebabkan kos pembuatan 1 gram yang mahal berbanding kos pembuatan item-item emas yang lebih besar seperti 10g, 20g, hingga 250g.
Perbezaan Harga 1 Gram GAP dan Bukan GAP
GAP Mereka Yang Jauh Dari Cawangan

Jika lihat daripada geografi negeri Sarawak ni.  Memang tak dinafikan, cawangan Public Gold di Sarawak hanya ada di Kuching saja. Memang jauh kalau sahabat-sahabat dari Bintulu, Sibu, Miri, Mukah nak beli emas Public Gold.

Public Gold memang tak akan pos emas yang dibeli atas faktor keselamatan, melainkan pembeli tu minta tolong dealer untuk ambilkan dan pos emas yang ditempah. 

Sebagai dealer, dah memang satu tuntutan untuk bantu memudahkan kerja pembeli. Walaupun kadangkala insentif yang diterima  taklah besar mana. 

Untuk makluman sahabat-sahabat sekalian, cawangan Public Gold terbaru akan dibuka Miri tidak lama lagi. Jadi di Sarawak nanti, ada 2 buah cawangan, di Kuching dan di Miri. Doa-doakan pembukaan cawangan Public Gold di Miri berjalan lancar. Walaupun cawangan Public Gold jauh dari tempat anda. Tak bermakna anda tak boleh simpan emas.

Public Gold mempunyai 18 buah cawangan seluruh negara. Kepada sahabat-sahabat yang bekerja di Sarawak atau pedalaman Sarawak misalnya, hatta di luar negara sekalipun. Saya syorkan sahabat-sahabat beli dan kumpul emas serendah 1 gram melalui akaun GAP. 

Apabila keluar bandar sekali sekala atau balik kampung bercuti. Ambil kesempatan untuk keluarkan emas yang disimpan dalam akaun GAP dengan item yang kita suka. Jika tak mahu keluarkan. Tak jadi masalah, sebabnya Public Gold tak akan kenakan sebarang caj untuk simpan emas dalam akaun GAP. Simpan emas dalam GAP percuma dan selamat. Public Gold tolong simpan untuk kita semua.

Jadi dah tak ada masalah nak beli emas Public Gold. Walaupun jauh dari cawangan. Sebarang persoalan dan pertanyaan boleh hubung saya 013 3235478. Dapatkan e-book percuma tentang akaun GAP untuk lebih faham.

Mohamad Shafiq Rohaizad Buyong
3 Ogos 2017
Kuching

kredit gambar: http://publicgoldmalaysia.com
/harishalim.files.wordpress.com

Ahad, 30 Julai 2017

Nilai Tersembunyi Dalam 1 Gram

Gold bar 1 gram YDP Agong edisi Pos Ar Rahnu baru saja dijual di semua cawangan Pos Ar Rahnu seluruh Malaysia. Memandangkan Sarawak belum ada Pos Ar Rahnu, saya terpaksa buat pesanan dari semenanjung.

Sekeping 1 gram YDP Agong berharga RM250 - RM280. Bagi saya, inilah gold bar paling murah dalam pasaran. Gold bar 1 gram edisi terhad YDP Agong hanya terhad 30 ribu keping saja. Jadi sapa cepat dia dapat.

Dengar berita jualan pusingan pertama dah habis dijual. Kepada mereka yang masih belum beli gold bar 1 gram edisi YDP Agong, pergi cepat-cepat buat tempahan di Pos Ar Rahnu berhampiran.
Buat bayaran, jika dah ada stok, wakil Pos Ar Rahnu akan hubungi kita.

Selain Pos Ar Rahnu, Public Gold juga ada pelbagai koleksi 1 gram. Boleh rujuk dalam website Public Gold di sini. www.publicgold.com.my

Apa yang saya perhatikan dalam kalangan pembeli emas ini. Ada 4 golongan pembeli:

#1 Suka beli dinar saja.
#2 Suka beli gold bar saja.
#3 Suka beli 1 gram koleksi saja.
#4 Ada yang tak kisah. Mana-mana pun boleh

Bagi saya, ini normal. Setiap orang ada minat masing-masing. Sejujurnya saya lebih minat beli dinar berbanding gold bar. Ada orang tanya saya. mana lebih untung, beli dinar atau gold bar? Bagi saya dua-dua sama saja. Yang berbeza hanya daripada segi bentuk dan berat. Dari sudut susut nilai, gold bar dan dinar sama.

Keistimewaan 1 Gram

Saya perhatikan, nilai 1 gram bukan terletak pada emas semata-mata, tetapi ada nilai lain yang hanya pembeli 1 gram saja yang tahu.

#1 Nilai Semasa
Nilai semasa ialah nilai emas 1 gram buat masa ini. Nilai ini umumnya orang dan maklum. Misalnya nilai emas 1 gram sekarang di Public Gold ialah RM 250 sekeping. Di tempat lain, mungkin RM 280 ke atas. Begitulah seterusnya.

#2 Nilai Sejarah
Nilai sejarah ialah nilai yang terletak pada sesuatu peristiwa. Contohnya bersempena pertabalan YDP Agong. Public Gold mengeluarkan emas 1 gram edisi terhad bersempena peristiwa tersebut.
1 gram gold bar yang dijual bukan saja terletak pada emas itu, tetapi pada nilai sejarahnya. Tak hairanlah, jika ada yang jual sehingga RM 300 sekeping. Ada pula yang sanggup membeli, kerana nilai sejarahnya.

#3 Nilai Pengumpul
Nilai pengumpul ialah nilai yang terletak pada pengumpul 
emas tersebut. Nilai pengumpul biasanya dilihat pada reka 
bentuk, nombor siri, dan sejauh mana  keistimewaan emas
edisi terhad tersebut.

Pembeli 1 gram bukan setakat melihat nilai semasa pada emas. Tapi nilai lain yang hanya dalam kalangan pengumpul emas saja yang tahu. Semakin cantik reka bentuk, nombor siri, semakin mahal harganya. Lebih-lebih lagi apabila 1 gram itu sudah masuk kategori yang tak dijual lagi. Apabila penjualnya dihentikan, pengumpul 1 gram sanggup membelinya walaupun harga yang mahal. 

Mungkin ramai juga pembeli emas tak tahu atau tak sedar, mengapa Public Gold mengeluarkan 1 gram koleksi. Kadang-kadang saya pun terlepas pandang fenomena ni.
Salah satu sebabnya ialah untuk menampung kehendak pembeli emas golongan ketiga yang suka kumpul 1 gram ni. Selain membantu lebih ramai masyarakat Malaysia memulakan simpanan emas serendah 1 gram

Beli Dengan Akaun GAP

Cara paling mudah, paling murah membeli emas 1 gram ialah dengan melalui akaun GAP Kaedah ini lebih murah berbanding membeli secara retail (harga runcit). Sahabat-sahabat boleh kumpul emas dalam akaun GAP secara percuma. Rasa nak pegang emas sendiri. Boleh keluarkan emas tersebut di mana-mana cawangan Public Gold.

Nak keluarkan 1 gram koleksi pun boleh, tetapi bergantung pada stok di cawangan. Saya syorkan sahabat-sahabat telefon dahulu mana-mana cawangan Public Gold dan tanyakan stok. Kalau ada stok, minta mereka simpan siap-siap untuk kita. Takut ada orang lain ambil gold bar yang kita suka. Sahabat-sahabat boleh rujuk artikel dan e-book saya untuk tahu lebih lanjut berkenaan akaun GAP.

Mohamad Shafiq Rohaizad
Kuching
29 Julai 2017