Isnin, 20 Mac 2017

Silver Emas Masa Hadapan

Sebenarnya tidak ramai yang membuka cerita tentang pelaburan silver. Mungkin juga tidak banyak maklumat tentang silver atau mungkin juga tidak banyak sumber yang boleh rujuk. Apa yang saya perhatikan, Ya, tidak ramai yang menulis atau membuka bercerita tentang pelaburan silver. Kalau ada sekali pun hanya memberi gambaran secara umum sahaja. Saya yakin ramai di luar sana ingin tahu tentang pelaburan silver. Daripada nasihat pakar-pakar pelaburan seperti Tuan Zulkifli Shafie. Beliau lebih mengesyorkan untuk bermula dengan menyimpan emas terlebih dahulu berbanding dengan silver kerana, ilmu pelaburan silver lain sedikit berbanding dengan emas. Saya bersetuju dengan saranan beliau, kerana bagi saya harga silver tidak setabil harga emas.

 1. Pergerakan Harga Lebih Agresif
Dari sudut pergerakan harga, apabila harga emas naik, harga silver juga akan sama naik. Namun, kenaikan harga silver lebih agresif berbanding harga emas. Menurut Tuan Mohd Zulkifli Shafie harga silver boleh naik 2 atau 3 kali ganda berbanding harga emas. Contohnya pada tahun 2010-2011 harga emas naik 35%, tetapi harga silver naik 100%. Kata beliau, pelabur perlu berhati-hati dengan silver kerana dia akan naik memuncak, turun menjunam. Kata mudahnya, sekali harga silver naik memang tinggi, apabila harganya turun, memang turun terduduk.

Pergerakkan Harga Silver Tahun 2016

Pergerakkan Harga Emas Tahun 2016

 1. Potensi Untung Lebih Besar
Dari sudut potensi kenaikan, pakar meramalkan silver akan men jadi “emas masa hadapan. Maksudnya, peratusan kenaikan dia akan jauh menandingi emas pada masa depan. Ini disebabkan:
 1. Lombong Berkurangan, Permintaan Meningkat
Silver diperlukan untuk industri, sedangkan pengeluaran silver dari lombong semakin berkurangan berbanding perkembangan sebenar industri. Ia jadi semakin berkurangan sebab silver terpakai biasanya terbuang (dalam alat elektronik) tanpa dikitar semula disebabkan kos untuk extract balik tak berbaloi berbanding emas. Diramalkan perlombongan silver dihentikan pada 2019 kerana sumber bumi ini telah habis dalam perut bumi. Jika ia benar, bermakna harga silver berpotensi melonjak naik kerana kita terpaksa menggunakan sumber yang sedia ada untuk kegunaan industri.   
 1. Harga Sekarang “Undervalue”
Jika lihat harga silver sekarang, saya katakan harga silver sekarang sangat murah berbanding emas. Hari ini (20 Mac 2017) harga silver Public Gold sekitar RM 304. Ia sangat mampu dimiliki bagi sesiapa yang ingin menyimpan silver sebagai aset. Jika ada modal sekitar RM3k hari ini, anda dapat membeli 1 kilo silver berbanding 20 gram emas sahaja. Di situ, kita dapat lihat harga silver ketika ini tersangat-sangat rendah berbanding emas.


 1. Tak Mudah Dijual dan Pajak
Silver tidak mudah dicairkan berbanding emas. Maksudnya di sini, apabila nak dijual, tidak semua tempat sanggup beli semula silver kecuali pengeluarnya sendiri. Kalau emas, kita boleh jual di mana-mana kedai emas seluruh dunia pada bila-bila masa. Asalkan ia emas, asalkan ia tulen, insyaAllah senang jual. Dan lagi satu, silver tak boleh pajak di ar-rahnu sebagaimana emas. Setakat ni, cuma Ar-Rahnu Koperasi Dagangan Emas (KDE) di Penan yang terima pajak silver. Itu pun silver keluaran Public Gold sahaja. Margin pinjaman juga rendah, cuma 50% sahaja berbanding emas 65% - 75%. Senang cerita silver tidak mudah di manipulasi seperti emas. Ia sekadar beli, simpan dan buat sendal pintu! Bila harga naik baru jual…
 1. Ruang Penyimpanan Lebih Besar
Silver ni berat. Sekarang ni harga silver masih lagi rendah. Sekiranya ada modal 10k dah dapat 3 kilo silver berbanding emas hanya 50 gram. Kotak simpanan lebih cepat penuh. Terpaksalah sewa kotak simpanan yang lebih besar dengan sewa yang lebih tinggi.

 1. Susut Nilai Lebih Tinggi
Susut nilai silver tinggi berbanding emas. Contohnya, silver bar 1 kilo keluaran Public Gold susut nilainya sekitar 14%. Kalau syiling 10 dirham. Menurut En Zulkifli susut nilainya 16%! Ia memang tinggi tapi kalau harga silver naik, ia memang berbaloi. Dan jangan terkejut, silver jenama lain yang dijual di pasaran Malaysia susut nilainya lebih tinggi. Ia boleh mencecah 40%. Walaupun silver bar Public Gold susut nilainya tinggi, kalau dibandingkan dengan silver lain di pasaran, saya boleh katakan Public Gold paling rendah (terbaik).

Jadi ok tak beli silver?
Okay kalau beli dan simpanan untuk jangka masa panjang. Bagi orang yang baru nak bermula, saya syorkan simpan emas dulu. Ada baki nanti baru beli silver.

Kredit gambar: http://www.publicgold.com.sg 
http://4.bp.blogspot.com


1 ulasan:

 1. Hello Everyone, nama saya Jane alice seorang wanita dari Indonesia, dan saya bekerja dengan sebuah negara kompensasi bersatu, dan kami telah mendengar dan juga meminjam dari perusahaan pinjaman, dengan cepat saya ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia untuk mencari pinjaman Internet Sangat hati-hati Berhati-hatilah untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak kreditur kredit palsu di sini di internet dan beberapa di antaranya asli dan nyata,

  Saya ingin melempar testimonial tentang bagaimana Tuhan menuntun saya ke pemberi pinjaman yang sebenarnya dan dana pinjaman Real telah mengubah hidup saya dari rumput menjadi Grace, setelah saya tertipu oleh beberapa kreditor kredit di internet, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran. . , Garansi, pajak, dan setelah pembayaran saya masih belum mendapat pinjaman saya.

  Setelah berbulan-bulan berusaha mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah uang yang dihabiskan tanpa mendapat pinjaman dari perusahaan mereka, maka saya menjadi sangat putus asa untuk mendapatkan pinjaman dari kreditor kredit genue online yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya jadi saya memutuskan untuk Hubungi teman saya yang baru saja mendapatkan pinjaman online, kami mendiskusikan kesimpulan kami mengenai masalah ini dan dia bercerita tentang seorang wanita bernama Mr. Dangote yang adalah CEO Dangote Loan Company.

  Jadi saya mengajukan permohonan untuk jumlah pinjaman (Rp400.000.000) dengan tingkat bunga rendah 2%, tidak mengurus se umur saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang ingin saya gunakan untuk membangun bisnis saya dan pinjaman saya telah disetujui dengan mudah. Tanpa stres dan semua persiapan yang dilakukan dengan transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah mendapatkan sertifikat yang diminta, telah disimpan ke bank dan impian saya masuk. Jadi saya ingin saran yang memerlukan panggilan pinjaman cepat sekarang atau email di Dangotegrouploandepartment@Gmail.com

  Dia tidak tahu bahwa saya melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia atas hal-hal baik yang telah dia lakukan dalam hidup saya. Anda juga bisa menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang menyenangkan info lebih lanjut ..

  BalasPadam