Kelebihan Emas Sebagai Simpanan

Kelebihan Emas Sebagai Simpanan

Emas mempunyai banyak kelebihan apabila dijadikan simpanan berbanding pelaburan. Ini disebabkan emas mempunyai beberapa kelebihan.


1. Penyimpan nilai jangka panjang. 
Emas mampu dijadikan penyimpan nilai jangka panjang kerana nilai emas sentiasa kekal dalam tempoh tersebut. 

Berbanding duit kertas yang sentiasa mengalami kemerosotan nilai dari tahu ke tahu. Ini terbukti, apabila kuasa RM100 hari ini tak sama lagi dengan kuasa RM100 lima tahun dulu. 

Jika dahulu RM100 sudah mampu membeli penuh 1 troli, hari ini RM100 hanya mampu membeli 3-4 barang sahaja.

2. Sebagai dana kecemasaan. 
Emas juga boleh jadikan dana kecemasan 3 – 6 pendapatan. Ini disebabkan emas adalah yang mudah dicairkan. Jika perlukan duit segera, hanya jual atau pajak saja, terutama di Public Gold.

3. Aset fizikal mampu milik. 
Emas juga aset fizikal mampu yang milik. Kita boleh membeli emas serendah 1gram atau RM100.

Kaedah ini disediakan oleh Public Gold melalui akaun emas GAP. Simpan sikit-sikit dalam akaun, kemudian tukarkan kepada emas fizikal samada dinar atau goldbar.

4. Nilai kekayaan ditangan kita. 
Nilai emas terletak pada berat dan ketulenananya. Wang kertas pula ditentukan oleh kestabilan ekonomi dan politik sesebuah negara.

Ini bermaksud, jika kita memiliki emas, ini bermakna kekayaan itu terletak 100% di tangan kita. Kita boleh tentukan berapa lama ingin memegang emas tersebut. Boleh simpan beberapa banyak yang kita suka tanpa had dan boleh jual bila-bila masa tanpa adanya sekatan.

Berbanding menyimpan duit di dalam bank. Walaupun kita beranggap duit simpanan itu kita yang punya. Hakikatnya kekayaan itu tidak terletak di tangan kita. 

Kekayaan kita terletak pada pihak bank. Ini dibuktikan apabila kita tidak boleh mengeluarkan wang sesuka hati. Ada had yang ditentukan. Jika mahu mengeluarkan lebih daripada itu perlu membuat permohonan dengan pihak bank.

5. Aset mudah alih. 
Emas adalah aset mudah alih dan boleh dibawa ke mana-mana. 
Ini berlaku semasa perang Vietnam. Ramai pelarian Vietnam membawa kepingan emas yang dikenali Emas Vietnam Kim Thant yang boleh disorokan dalam jahitan baju. Emas inilah digunakan oleh mereka untuk memulakan kehidupan baru.

6. Emas tiada siapa yang tahu. 
Siapa yang ada emas, tiada siapa yang tahu melainkan dia memberitahu sendiri dia ada emas. Emas adalah aset yang tiada rekod dalam sistem kewangan.

Ini dibuktikan apabila kita membuat pengisytiharan harta, kita tidak perlu memasukan berapa emas yang kita kita. 

Begitulah

Mohd Shafiq Rohaizad Buyong

Berusia 30 tahun telah bergiat aktif sebagai dealer Public Gold sejak 2017. Telah membimbing lebih 100 penyimpan emas di Malaysia. Mempunyai impian untuk membimbing 1000 penyimpan emas yang berilmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *