Simpan dan Kumpul Silver Dalam (SAP)
Selain menyimpan emas. Saya juga menyarankan agar sahabat-sahabat memikirkan dari sekarang untuk membeli dan menyimpan silver. Mengapa saya menyarankan begitu, kerana potensi silver membuat untung adalah sama dengan emas. Malah, lebih besar untungnya berbanding dengan emas jika betul cara dan ilmunya. Ramai yang tidak berminat menyimpan silver berbanding dengan emas adalah disebabkan:
- Tidak banyak ilmu tentang silver berbanding emas
- Pergerakan harga silver tidak stabil harga emas. Apabila harga naik, ia akan naik mendadak. Apabila harga turun, ia juga turun dengan mendadak. Boleh untung besar, rugi terduduk.
- Tidak mudah dicairkan. Nak pakai duit, tidak banyak tempat yang menerima silver melainkan kita menjual semula silver itu di tempat kita membelinya. Jika beli di Public Gold, jual semula di Public Gold.
Tetapi potensi silver membuat untung sangat cerah. Boleh dikatakan silver ialah emas masa hadapan. Ada yang meramalkan silver akan habis dilombong pada tahun 2019 dan selepas dari tahun tersebut, industri-industri yang menggunakan silver akan menggunakan silver terpakai atau di kitar semula. Jika benar stuasi ini, potensi harga silver melonjak naik terbuka luas, kerana industri-industri yang menggunakan silver terpaksa silver yang sedia ada. Baca entri saya sebelum ini, silver emas masa hadapan.
Akaun Silver Accmulation Program (SAP)
Selain akaun Gold Accmulation Program (GAP), Public Gold juga turut menyediakan platform untuk menyimpan dan mengumpul silver yang dikenali sebagai Silver Accmulation Program (SAP). Akuan SAP ini tidak banyak bezanya dengan akaun GAP, iaitu memberi ruang kepada lebih ramai masyarakat di luar sana untuk menyimpan silver dengan bajet yang kecil sekitar minimum RM 100 sebulan. Akaun SAP juga membenarkan pemilik akaun untuk mengeluarkan silver fizikal seperti akaun GAP.
Kelebihan SAP:
- Pengumpulan perak fizikal dengan ketulenan Ag 999
- Pembelian minimum RM100 atau di dalam gandaan RM50
- Pembelian ini kemudiannya akan ditukarkan kepada berat perak sehingga 3 titik perpuluhan (eg. 0.001gm).
- Disokong 100% oleh perak fizikal Ag 999
- Tiada yuran simpanan
- Pegangan baki minima di dalam akaun 50 gram sahaja
- Pengeluaran sekurang-kurangnya 250 gm perak fizikal
- Akaun bersama antara ibu bapa dan anak-anak disediakan
- Arahan tetap bulanan disediakan
- Diaudit oleh juruaudit bebas
- bila-bila masa: 24 jam sehari, 365 hari setahun
Sesiapa yang telah mempunyai akaun GAP adalah lebih mudah untuk membeli silver kerana akaun GAP dan SAP dalam satu platform akaun yang sama. Sesiapa yang telah mempunyai akaun GAP, tidak perlu lagi membuka akaun SAP, terus sahaja membeli.
Sesiapa yang belum mempunyai mana-mana akaun, sila ikut langkah berikut:
Cara Buka Akaun SAP
Langkah 1:
Masukan duit ke dalam akaun Public Gold mengikut gram harga semasa dalam www.publicgold.com.my. Masukan cukup-cukup . Jangan lebih atau kurang.
No. akaun 5571 3923 8048 (Maybank), atau 3167 52 0833 (Public Bank), atas nama “Public Gold Marketing Sdn. Bhd”. Seelok-eloknya guna internet banking kerana lebih mudah.
Langkah 2:
Hantar maklumat ke Public Gold boleh dalam 2 cara berikut. (1) Menggunakan aplikasi wasap. (2) melalui e-mel.
Jika guna wasap. Hantar ke nombor 017-678 8916.
Jika guna e-mel. E-mel ke gap@publicgold.com.my Sertakan slip bayaran dan maklumat berikut.
- Nama:
- No Kad Pengenalan:
- No telefon:
- E-mel:
- Jumlah Bayaran:
- Tarikh:
- Masa:
- Introducer:
Letakan nama dealer anda sebagai introducer. Ia penting kerana dealer akan membantu anda untuk membuat susulan dengan Public Gold sekiranya perlu.
Jika tiada introducer dan mahu saya jadi introducer anda, letakan PG Kod saya PG00059788 Mohamad Shafiq Rohaizad bin Buyong. Jika guna e-mel, cc juga kepada saya rohaizad255@gmail.com untuk saya membantu anda membuat susulan dengan Public Gold sekiranya perlu.
Langkah3:
Public Gold akan menghantar username untuk login website. Biasanya penyata pembelian SAP dapat disemak dalam masa 2 hari bekerja. Jika tiada, sila hubungi saya untuk saya membuat susulan dengan Public Gold.
Kalau mahu keluarkan silver dalam SAP hanya perlu pergi mana-mana cawangan Public Gold bawa ic dan duit untuk bayaran permium perak yang hendak anda keluarkan.
Mohamad Shafiq Rohaizad Buyong
Kuching, Sarawak