Simpan & Kumpul Emas Dalam Akaun GAP

Simpan & Kumpul Emas Dalam Akaun GAP

[Kemas kini 5 Jun 2018]

Saya lihat semakin ramai yang berminat menyimpan emas baru-baru ini. Mungkin sebab kesedaran kepentingan menyimpan emas dan fenomena kejatuhan nilai ringgit yang semakin membimbangkan.

Bagi saya, ini sesuatu baik, tetapi tidak semua yang berpeluang membeli sekeping gold bar atau dinar yang harganya agak mahal.  Kalau ada pun, gold bar 1 gram harganya boleh RM320 – RM350 sekeping.

Jadi, bagi membantu lebih ramai rakyat Malaysia dapat menyimpan emas. Public Gold menyediakan satu platform iaitu akaun emas Gold Accmulation Program (GAP).

Akaun GAP ini seperti akaun-akaun emas di bank-bank, tetapi bezanya, GAP kita boleh keluarkan emas fizikal dalam pelbagai bentuk yang kita suka.

Kelebihan Akaun GAP

 • Boleh beli emas ketulenan Au 999.9 dengan bajet minimum 1 gram.
 • Simpan emas dengan Public Gold secara percuma. Tanpa had masa, jumlah emas yang dibeli.
 • Tiada yuran simpanan dikenakan.
 • Boleh tambah simpanan emas bila-bila masa.
 • Tiada sebarang syarat wajib beli setiap bulan atau jumlah tertentu setiap bulan.
 • Minimum pembelian 0.5 gram atau RM 100
 • Boleh keluarkan emas fizikal serendah 1 gram di mana-mana cawangan Public Gold seluruh negara.
 • Boleh keluarkan semua emas dalam akaun GAP bila-bila masa. Cuma, kalau tidak tinggalkan baki 1 gram, akaun GAP dianggap tidak aktif. Bila nak aktifkan semula, akan kenakan caj RM50.
 • Urus niaga 24 jam sehari, 7 hari  seminggu, 365 hari setahun.
 • Boleh beli secara online, dan jual pun secara online.
 • Setiap pengeluaran emas fizikal akan dikenakan caj “gold permium” sebagaimana belian biasa

Manfaat Akaun GAP

 • Dapat simpan emas walaupun  bajet RM100 -200
 • Dapat simpan emas secara konsisten setiap bulan
 • Boleh keluarkan emas fizikal dalam pelbagai bentuk dinar atau gol bar
 • Dapat simpan emas walaupun jauh dari cawangan Public Gold
 • Buka akaun GAP percuma.

Cara Buka Akaun GAP

Langkah 1 : 

Masukan duit ke dalam akaun Public Gold mengikut pergram harga dalam www.publicgold.com.my. Jika mahu mula simpan 1gram ikut harga  1gram. Kalau  1gramm RM180. Masukan cukup-cukup RM180. Jangan lebih atau kurang. Kalau mahu mula 0.5gram, masukan RM100.

Masukan duit salah satu  nombor  akaun berikut.  5571 3923 8048 (Maybank), atau 3167 52 0833 (Public Bank), atas nama “Public Gold Marketing Sdn. Bhd”. Seelok-eloknya guna internet online banking lebih mudah.

Langkah2:
Wasap maklumat kepada saya 013 323 5478. Sertakan slip bayaran dan maklumat berikut.

Nama:
No Kad Pengenalan:
No telefon:
E-mel:
Jumlah Bayaran:
Tarikh:
Masa:
Introducer:

Letakan nama dealar anda sebagai introducer. Penting, kerana dealar akan bantu anda follow up dengan Public Gold sekiranya perlu.

Jika tiada introducer dan mahu saya jadi introducer anda, letakan PG Kod saya PG00059788 Mohamad Shafiq Rohaizad bin Buyong. Jika guna e-mel cc juga kepada saya rohaizad255@gmail.com untuk saya bantu buat follow up dengan Public Gold sekiranya perlu.

Langkah3: 
Public Gold akan hantar username untuk login website Public Gold. Biasanya penyata pembelian GAP dapat disemak dalam masa 2 hari bekerja. Jika tiada, sila hubungi saya untuk saya buat follow up dengan Public Gold.

Kalau mahu keluarkan emas dalam akaun GAP, hanya perlu pergi mana-mana cawangan Public Gold bawa ic dan duit untuk bayaran permium emas yang hendak anda keluarkan.

Item yang boleh dikeluarkan daripada akaun GAP. Kita boleh pilih nak keluarkan dinar atau gold bar. Sebelum kita pergi mana-mana branch Public Gold lebih telefon dulu, dan bagitahu item yang kita nak. Saya dah beberapa kali ada pengalaman pergi branch Public Gold akhirnya item saya nak tak ada stok dibranch.

Mohamad Shafiq Rohaizad

Kuching

Mohd Shafiq Rohaizad Buyong

Berusia 30 tahun telah bergiat aktif sebagai dealer Public Gold sejak 2017. Telah membimbing lebih 100 penyimpan emas di Malaysia. Mempunyai impian untuk membimbing 1000 penyimpan emas yang berilmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *