Syiling Emas & Emas Jongkong

Syiling Emas & Emas Jongkong

1. Dalam dunia pelaburan emas, 2 item ini ibarat sepupu yang tidak boleh dipisahkan. Kalau menyimpan emas jongkong pasti kita akan menyimpan syiling emas.

2. Syiling emas adalah dalam bahasa standard tetapi bahasa paling mudah difahami ialah dinar emas. Manakala emas jongkong pula adalah goldbar.

3. Jika ada yang menyebut syiling emas automatik merujuk kepada dinar emas, manakala emas jongkong pula merujuk kepada goldbar.

4. Umum ramai yang keliru mana lebih baik menyimpan dinar emas atau goldbar? Jawapanya dua-dua item ini sesuai dibeli dan disimpan. 4. Kalau Public Gold, dinar emas dan goldbarnya mempunyai ketulenan emas 999 (24 karat).

5. Jika membeli dinar atau goldbar ditempat lain, terutama dinar emas, sila teliti adakah ketulenannya emas 999, kerana terdapat dinar emas mempunyai ketulenan emas 917 dan 916.

6. Puas hati baru buat pembelian. Rujuk dealer yang kalian percaya dan mudah berurusan sehingga emas dapat di tangan.Begitulah

Mohd Shafiq Rohaizad Buyong

Berusia 30 tahun telah bergiat aktif sebagai dealer Public Gold sejak 2017. Telah membimbing lebih 100 penyimpan emas di Malaysia. Mempunyai impian untuk membimbing 1000 penyimpan emas yang berilmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *